magazin
221

Poslušajte grčke, turske i izraelske originale ex-yu narodnjačkih hitova

Piše: L. Č.
Plagijat (lat. plagere = oteti) označava čin prisvajanja ili kopiranja tuđeg pisanog, umjetničkog ili drugog kreativnog rada u svoj vlastiti, djelimično ili u potpunosti, bez navođenja izvornog autorstva ili izvornika.

Za razliku od krivotvorenja u kojem je upitna autentičnost djela, kod plagijata je riječ o nezakonitom i neetičnom prisvajanju tuđeg djela, koje se prikazuje kao vlastito.

Činjenica da pjevači narodne i zabavne muzike na prostoru bivše Jugoslavije "uzimaju" muziku od drugih pjevača nije ništa novo. Ipak, uz dokaze o tome crno na bijelo iznenađuje rasprostranjenost i učestalost ove prakse, pogotovo uzevši u obzir činjenicu kako su pojedini izvođači zahvaljujući tome "napravili" hitove i izgradili vlastite karijere.

Ovo su samo neki od primjera.

Grčku muziku vole Hanka Paldum, Dragana Mirković, Aca Lukas, Emina Jahović...

Tako je, primjerice, pjesma "To Narkotiko Mou" grčke pjevačice Katy Garbi iz 2005. godine bila inspiracija za Hanku Paldum i njenu pjesmu "Žena kao žena" sa istoimenog albuma 2006. godine.

Katy Garbi - "To Narkotiko Mou"

Hanka Paldum - "Žena kao žena"

Grčka pjevačica Katy Garbi poznata je i Emini Jahović, koja je po uzoru na njenu pjesmu "Fougaro" iz 1997. godine, 2010. godine snimila svoju "Dal' ona zna".

Katy Garbi - "Fougaro"

Emina Jahović - "Dal' ona zna"

Katy Garbi je bila inspiracija i za brojne druge izvođače narodne i turbo folk muzike. Muzička podloga njene pjesme "Perasmena Xehasmena" bila je inspiracija za "Neće mama doći" Ace Lukasa, a pjesma "Esu Tha Haseis" za Džejevu "Ritam vozi, vozi".

Srbijanske pjevačice Mina i Jelena iskoristile su podlogu njene pjesme "Kalitero Idiomas" za svoj hit "Da li me vara sa tobom", a Dragana Mirković je muziku njene pjesme "Nai Yparxo Ego" uzela za svoju "Za mene si ti".

I Lepa Brena je luda za grčkom muzikom

Ukoliko mislite kako je inspiracija grčkim muzičarima noviji trend i svojevrsni rezultat masovne muzičke produkcije koja je Balkan zadesila u posljednjih nekoliko godina, varate se.

To je znala raditi i "stara škola", a jedan od primjera je pjesma Lepe Brene "Luda za tobom" sa istoimenog albuma iz 1996. godine koja podsjeća na pjesmu "Astatos" grčkog pjevača Pasxalisa Terzisa iz 1995. godine.

Pasxalis Terzis - "Astatos"

Lepa Brena - "Luda za tobom"

Neki uzmu, ali i napišu da su uzeli

Grčki pjevač Nikos Vertis je inspiracija za srbijanske izvođače zabavne muzike Acu Pejovića i Dadu Polumentu. Vertisova "De me skeftesai", objavljena 2011. godine, podloga je za "Oko mene sve" Ace Pejovića iz 2013. godine, što je pjevač čak i naznačio na svojoj YouTube stranici, kao i Dado Polumenta, koji je Vertisovu "De M'agapas" iz 2008. godine iskoristio za svoju pjesmu "Zauvijek tvoj".

Nikos Vertis - "De me skeftesai"

Aco Pejović - "Oko mene sve"

Nikos Vertis - "De M`agapas"

Dado Polumenta - "Zauvijek tvoj"

"Krađa" muzike nije rezervisana samo za izvođače narodne muzike. Hrvatska pop pjevačica i velika regionalna zvijezda Severina je inspiraciju za svoju pjesmu "Tridesete" pronašla u pjesmi turske pjevačice Sezene Aksu "Kaçın Kurası" iz 1996. godine.

Sezen Aksu - "Kaçın Kurası"

Severina - "Tridesete"

Željko Samardžić voli grčkog pjevača Valantisa čija je pjesma "Ti Allo Theleis Pio Poly" iz 1999. godine inspirisala njegovu "Bezobrazno su zelene" 2005. godine.

Valantis - "Ti Allo Theleis Pio Poly"

Željko Samardžić - "Bezobrazno su zelene"

"Žena sirena" bh. pjevačice Selme Bajrami zapravo je bosanska verzija pjesme "Maloom" iz 1999. godine libanske pjevačice Nawal Al Zoghbi.

Nawal Al Zoghbi - "Maloom"

Selma Bajrami - "Žena sirena"

Izraelska pjevačica inspiracija za Sašu Matića i Acu Lukasa

Popularna izraelska pjevačica Sarit Hadad inspirisala je Sašu Matića, koji je njenu pjesmu "Tipa Veod Tipa" iz 2001. godine iskoristio za svoju "Kad ljubav zakasni" 2002.

Sarit Hadad - "Tipa Veod Tipa"

Saša Matić - "Kad ljubav zakasni"

Ova poznata izraelska pjevačica bila je inspiracija i za pjesmu Ace Lukasa "Nešto protiv bolova". Poslušajte original:

Aca Lukas - "Nešto protiv bolova"

Kraljica plagijata: Internacionalna Jelena Karleuša

Ipak, ubjedljiva pobjednica u plagijatstvu je srbijanska pjevačica Jelena Karleuša, a na internetu se mogu naći podaci o više od 40 njenih pjesama na koje pjevačica ne polaže muzičko autorsko pravo.

"Njena" muzika, tako, pored Grčke i Turske, dolazi i iz Južne Koreje, Indije, Kipra, Španije, Egipta, Meksika, Francuske...

Primjerice, pjesma Marca Anthonyja "Se Esfuma Tu Amor" inspiracija je za njenu "Tihi ubica", "Prodigy" podloga se nalazi u njenoj pjesmi "Pamet u glavu", a muzika iz pjesme "Lords Of The Boards" Guano Apesa u numeri "Mene pale".

Ovo su još neki od primjera:

TLF feat Indila - "Criminel"

Jelena Karleuša - "Krimi rad"

Tarkan - "Sikidim"

Jelena Karleuša - "Zovem se Jelena"

SHINee - "Lucifer"

Jelena Karleuša - "Muškarac koji mrzi žene"

Rab Ne Bana Di Jodi (RNBDJ) - "Dance Pe Chance"

Jelena Karleuša - "Insomnia"