Kultura na ulice
0

Premijera performansa "Tražim ulicu za svoje ime…" 26. augusta

N. O.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
U sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice 2024!" u ponedjeljak, 26. augusta sa početkom u 20:30 sati, u amfiteatru Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, premijerno će biti izveden performans "Tražim ulicu za svoj ime..." autora Armina Behrema, u režiji Ajle Bešić.

Sarajevo, grad koji jednako budi ljubav kao i nostalgiju, bio je inspiracija za novi performans "Tražim ulicu za svoje ime…". Autorski tim je u procesu istraživao sve one suprotnosti koje grad Sarajevo čine posebnim – od skrivene ljepote do neizbježne melanholije. Merjem Šiljak, Haris Bidžan i Irfan Ribić na sceni će oživjeti dijaloge sastavljene od stihova nekoliko pjesnika koji su pisali o Sarajevu, stvarajući mapu grada kroz poeziju.

Kako i zašto nam se budi nostalgija čim kročimo van njegovih granica? Zašto je nemoguće ostati ravnodušan prema njemu koji je istovremeno izazovan i neodoljiv? Rediteljica je zajedno s dramaturgom Arminom Behremom, pažljivo odabrala poeziju koja dočarava Sarajevo u svoj njegovoj složenosti. Od rijeka do kultnih kafana, od prve ljubavi do pitanja o ulicama koje nose ženska imena – pokušavajući sagledati Sarajevo iz novih perspektiva.

Muzičku pratnju čine violončelistica Eva Čalija i perkusionist Dario Kos.

Premijera performansa „Tražim ulicu za svoj ime...“ realizuje se u saradnji sa Međunarodnim centrom za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Prvo reprizno izvođenje je u petak, 30. augusta u 20:30 sati u amfiteatru Ilidža.

O specijalnom programu Kultura na ulice

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima. Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina. Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.