Kraljevska porodica
151

Camilla pustila suzu na ceremoniji, već mjesecima pati zbog Charlesove teške dijagnoze

N. C.
Kralj Charles i Camilla
Kralj Charles i Camilla
Kralj Charles otkrio je početkom februara da ima rak. Otada rijetko izlazi u javnost, a najčešće ga javnost vidi u automobilu kada odlazi na terapije, a s vremena na vrijeme se pojavi na nekoj važnoj manifestaciji.

Tako je u srijedu održao prvi govor nakon teške dijagnoze. Bilo je to u Portsmouthu povodom obilježavanja 80. godišnjice Dana D.

"Priče o hrabrosti, otpornosti i solidarnosti koje ste slušali danas i kroz naše živote ne mogu nas ne dirnuti, nadahnuti i podsjetiti na ono što dugujemo toj ratnoj generaciji koja se sada tragično smanjuje. Naša je privilegija čuti to svjedočanstvo, ali naša uloga nikako nije pasivna. Naša je dužnost osigurati da mi i buduće generacije ne zaboravimo njihovu službu i njihovu žrtvu u zamjeni tiranije slobodom", rekao je kralj.

Dok je kralj na pozornici kraj svoje supruge, kraljice Camille držao govor, ona ga je gledala s velikim poštovanjem. Prije njega okupljenima se obratio princ William, koji je podsjetio na brojne porodice koje su u tom periodu gledale svoje voljene kako idu u bitku.

"Uvijek ćemo se sjećati onih koji su služili i onih koji su im mahnuli. Majke i očevi, braća i sestre, sinovi i kćeri koji su gledali svoje voljene kako odlaze u bitku, nesigurni hoće li se ikada vratiti. Danas se sjećamo hrabrosti onih koji su prešli ovo more da oslobode Europu. Oni koji su osigurali uspjeh operacije Overlord. I oni koji su čekali njihov siguran povratak", kazao je princ William u svom govoru.

Prisjećanje bivšeg pripadnika Kraljevske mornarice Erica Batemana rasplakalo je kraljicu Camillu i ganulo kralja Charlesa koji nisu mogli suspregnuti suze.

'Nije ni njoj lako slušati sve to i znajući da je njezin suprug teško bolestan', 'Charles umire, a Camilla to nema s kime podijeliti', ističu pratitelji na društvenim mrežama.