Angelmanov sindrom
19

Collin Farrell ljekaru postavio dva bolna pitanja kada je saznao da mu sin boluje od rijetkog poremećaja

L. R.
Colin Farrell (Foto: EPA-EFE)
Colin Farrell (Foto: EPA-EFE)
Glumac Colin Farrell nedavno se u jednom intervjuu prisjetio dva bolna pitanja koja je postavio ljekaru kada je saznao da njegov sin boluje od rijetkog poremećaja.

Povod intervjua bilo je pokretanje fondacije Colin Farrell, koja će služiti za potporu odrasloj djeci s intelektualnim teškoćama kroz zagovaranje, obrazovanje i inovativne programe. Farrell je u tom intervjuu govorio i o razlozima zašto je sve to pokrenuo.

Naime, njegov prvi sin James kojeg dijeli s bivšom partnericom Kim Bordenave, boluje od tzv. Angelmanovog sindroma, rijetkog neurogenetskog poremećaja, koji uzrokuje teške fizičke i intelektualne nedostatke.

Glumac je rekao da je ovo prvi put da govori o tome i da jedini razlog zašto govori je taj što ne može pitati Jamesa šta on želi. Tom prilikom prisjetio se šta je rekao doktoru kada je napokon saznao tačnu dijagnozu.

"Sjećam se da su prva dva pitanja koja sam postavio bila: 'Koji je očekivani životni vijek i koliko ga može boljeti?' Doktor je rekao: 'Očekivani životni vijek, koliko možemo reći, isti je kao i za vas i za mene, a bol neće osjećati", rekao je.

Glumac priznaje da u početku nije primijetio nikakve simptome koji bi doveli do dijagnoze. James je bio vrlo tiha beba i mislio je da je to sasvim normalno. Nakon godinu dana nije mogao sjediti ni puzati pa su ga odveli na pregled, rekli su im da dijete ima cerebralnu paralizu. Međutim, to je bila pogrešna dijagnoza, koja je bila samo slična.

Inače, Farrell ima još i 15-godišnjeg sina Henryja, kojeg dijeli s bivšom partnericom Alicjom Bachleda-Curus.