Ogromne kazne
55

Desingerica se u Istri počastio školjkama koje su zabranjene u Hrvatskoj, a u BiH je izlov legalan

D. J.
Foto: Pixsell/ATA Images/Antonio Ahel
Foto: Pixsell/ATA Images/Antonio Ahel
Kontroverzni srbijanski reper Dragomir Despić, poznatiji kao Desingerica, trenutačno je u Istri, a na svom Instagram storyju, između ostalog, pohvalio se fotografijama iz jednog restorana.
Desingerica je snimio bogatu trpezu prepunu morskih plodova, no mnogima je zapeo za oko jedan tanjir u kojem se nalaze prstaci - školjke čiji je izlov zabranjen u svim mediteranskim zemljama poput Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Italije, Albanije, Grčke i Francuske...

Zapravo, ova školjka se legalno može pojesti još samo u BiH s obzirom na to da izlov u Neumu još uvijek nije zakonski zabranjen.

U Hrvatskoj su za izlov, izvoz i prodaju prstaca propisane visoke novčane, ali i zatvorske kazne stoga mnogima nije jasno kako je i gdje muzičar naručio ovu školjku.

Ovu školjku jedino u BiH možete, legalno i bez straha od drakonskih kazni, jesti, a s obzirom da se radi o "zabranjenom voću" njihova cijena je vrlo visoka. Kilogram košta oko 100 KM, a za porciju je u restoranu potrebno izdvojiti između 40 i 50 KM.

Javna je tajna da i restorani u Hrvatskoj nude prstace, ali onako, ispod stola - ako ste "dobri s konobarom", ako ste neki "gazda" ili ste "dobri s vlasnikom".

Ljubitelji prirode i mora često tvrde da je "uživanje u prstacima" čisto snobovsko ponašanje, a posebno jer je okus ovih školjki vrlo sličan okusu onih koje su legalne, poput jakobove kapice, kamenice ili dagnji.