Izdanje za juni/juli
68

Dua Lipa za Vogue govorila o svom kosovskom porijeklu: Vjerovali su u mene prije svih

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Dua Lipa je zvijezda naslovnice posljednjeg izdanja američkog Voguea, a za magazin je govorila o svom kosovskom porijeklu te koliko joj veza s tom kulturom znači.

Dua, čije ime na albanskom znači "ljubav", ističe se ne samo zbog svoje fizičke prisutnosti, navodi magazin Vogue, već i zbog načina na koji je odabrala da koristi svoju popularnost.

Unatoč svojoj dominaciji na top listama, Dua nije konkurentna po prirodi, što pripisuje tome da pripada usko povezanoj kosovskoj zajednici.

"Toliko su mi dali. Vjerovali su u mene prije nego iko drugi. Stoga želim moći podići druge ljude ako imam priliku", kaže ona.

"Iako je Dua rođena u Londonu, korijeni njezinih predaka čvrsto su usađeni na Kosovu. Njeno duboko poistovjećivanje s teškom situacijom kosovskih Albanaca, koji su bili meta nemilosrdne kampanje etničkog čišćenja u posljednjim godinama 20. stoljeća, dala joj je perspektivu kakva se rijetko nalazi kod svjetskih zvijezda", navodi magazin.

"Uvijek sam na strani potlačenih", kazala je Dua koja je inače glasni pobornik izbjegličkih skupina, LGBTQ prava i rasne pravde.

U magazinu je objašnjena i sudbina njenih roditelja koji su 1992. godine napustili Prištinu kao dio egzodusa oko milion Albanaca iz regije tokom sistemskog progona etničke većine na Kosovu.

Pjevačicin otac Dukagjin je na kraju stekao poslovnu diplomu i preselio porodicu nazad na Kosovo radi posla kada je Dua imala 11 godina.

Dua je preko noći od albanske djevojke koja je željela da se zove "Amber" kako bi izgledala više kao Engleskinja, postala Engleskinja koja je govorila albanski čudnim naglaskom. Taj povratak u Prištinu stvorio je razumijevanje njenog dvojnog identiteta.

"Čuti priče mojih tetki i bake i prijatelja o gubitku očeva, braće, odvlačenju iz njihovih domova na Kosovu – stvari koje su im se dogodile potresle su me do srži", prisjetila se u intervjuu.

Na početku svoje turneje u februaru, predstavila je Service95, bilten za pretplatu fokusiran na globalne kreativce i glasove aktivista, kao i podcast pod nazivom At Your Service, gdje se Dua pokazala kao vješt voditelj intervjua, bilo da razgovara s Eltonom Johnom ili dobitnicom Nobelove nagrade za mir Nadiom Murad.

Iskustvo življenja između dva svijeta i ponekad osjećanja poput outsidera pokreće sadržaj biltena, pojasnila je za magazin.