Tri godine od incidenta
14

Film Aleca Baldwina na čijem je snimanju ubijena snimateljica uskoro će imati premijeru

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Film "Rust" premijerno će biti prikazan na filmskom festivalu sljedećeg mjeseca, tri godine nakon što je snimateljica Halyna Hutchins ubijena na snimanju vesterna.
Svjetska premijera desit će se na EnergaCAMERIMAGE Festivalu u Poljskoj 23. novembra, uz panel diskusiju s rediteljem filma Joelom Souzom, koji je također povrijeđen na snimanju, snimateljicom Biancom Cline i Stephenom Lighthillom.

"Snimatelji će razgovarati o događajima vezanim za film, nudeći uvid u nastavak produkcije nakon Halynine smrti. Održavanje Hutchinsine umjetničke vizije, bilo je zaista važno za filmske stvaraoce, nadajući se da će ispuniti svoju dužnost da dovrše njen rad", navodi se u najavi za projekciju.

Hutchins (42) je ubijena iz pištolja kojim je rukovao glumac i producent Alec Baldwin, a koji je umjesto lažnih metaka imao prave. Optužen je za ubistvo iz nehata i izjasnio se da nije kriv, ali je slučaj odbačen u julu zbog uskraćivanja dokaza tužilaca.

Hannah Gutierrez Reed, koja je bila oružarka zadužena za vatreno oružje na filmskom setu, osuđena je za ubistvo iz nehata u martu. Ona služi kaznu od 18 mjeseci.

"Rust" se fokusira na priču o 13-godišnjem dječaku koji, ostavljen da se brine za sebe i svog mlađeg brata nakon smrti njihovih roditelja u Wyomingu 1880-ih, odlazi u bijeg sa svojim davno otuđenim djedom nakon što je osuđen na vješanje zbog slučajnog ubistva lokalnog rančera, navodi se u sinopsisu projekta.

Baldwin neće prisustvovati projekciji, navodi The Hollywood Reporter.

Hutchinsin udovac je podnio tužbu protiv Baldwina i drugih uključenih u produkciju filma, a prošle godine su postigli nagodbu, ali nisu objavljivali detalje.