Put do pronalaska Boga
231

Frenkie o praktikovanju islama: Kada sam osjetio širinu u prsima s namazom, to je bila prekretnica

I. S.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Bh. reper Adnan Hamidović Frenkie je govorio o problemima koje je imao prije pronalaska puta do Boga te praktikovanju islama.

"Ne može iman ući u srce ako je ono zatrovano grijesima i ako ti nisi odlučio krenuti u tom smjeru. Ako ti učiniš jedan korak, Bog će prema tebi sto. To je bilo ključno", kazao je za Islam Edu.

Spomenuo je i da je prije te odluke razmišljao o Bogu. O islamu ga je najviše učila nana. Nakon što se kao tinejdžer počeo baviti muzikom i grafitima, malo je, kako kaže, "odlutao". Često je imao napade anksioznosti i panike.

"Sad sjedim tu s tobom i mi možemo pričati, ali sam prisutan četrdeset posto. Šezdeset posto mog mozga se u biti ovamo bori da smiri to i da ne prekinem sad ovaj razgovor i odem kući. To mi je jako smetalo, objasnio je.

Počeo je čitati knjige o islamu. Prva je bila "Put u Meku" Muhammeda Asada. Pročitao je i "Ne tuguj" Aida el-Karnija.

"Kad sam tu počeo čitati odlomke iz Kur'ana, prvi put sam u biti otkrio islam. Zar ovo piše u Kur'anu? Ovo je baš lijepo. Nisam znao da je tako lijepo. To mi je toliko pomoglo", kazao je.

Počeo se osjećati opuštenije. Nakon toga je donio odluku da počne učiti i klanjati.

"Taj mir koji sam osjetio i tu širinu u prsima s namazom, to je bila prekretnica. Bilo mi je jasno - ovo je istina. Nemam više šta dalje razmišljati. Kako sam počeo klanjati, isti dan sam prestao meditirati jer više nije bilo potrebe. Anksioznost i napadi su bukvalno prestali kao da si pritisnuo dugme", ispričao je.