O privatnom životu
27

Glumica Dajana Gudić gradi karijeru u Los Angelesu: U BiH smo se u ratu krili u štalama

I. S.
Foto: Instagram/dajanagudic
Foto: Instagram/dajanagudic
Bh. glumica i manekenka Dajana Gudić nedavno je predstavila film "Impulse". Ova uspješna žena već 11 godina gradi karijeru u Hollywoodu. U novom intervjuu govorila je o svom životu u svojoj domovini i počecima u Americi.

Spomenuti film donosi priču o Sofiji, novinarki koja jako želi ostaviti svoj trag pa se počne baviti istraživanjem ubistava poznatih ličnosti. Ona upoznaje Zanea, vođu organizacije koja okuplja medijske mogule, političare i holivudsku elitu. Kada Sofija otkrije koliko moć zapravo ima ova organizacija, sebi zadaje nemogući zadatak da ih razotkrije, tj. "uhvati". Režirao ga je Patrick Flahery.

Pored Dajane, u filmu glume i Paul Johansson, zvijezda "One Tree Hilla", Nick Cassavates, režiser "The Notebooka" i Lou Ferrigno Jr., koji je poznat po CBS-ovoj seriji "S.W.A.T".

"Rodila sam se u Sarajevu. Živjela sam u malom gradu Breza. Tu sam bila do svoje 12. godine. Tada je bio rat. Sjećam se te posljednje godine, kada sam imala pet godina. Granate su padale. Nismo imali hrane, bilo je straha. Kada sam bila dijete, to mi je bilo normalno. Rođena sam dvije godine prije nego što je rat počeo. Krili smo se u štalama, spavala sam u kadi. Imali smo veliku prelijepu kuću, ali šta nam vrijedi kada je bio rat. Tata je radio u crkvi i zbog toga nije morao da ide u rat, tj. u vojsku. On je razvozio hranu. Bio je to težak period, ali svi mi koji smo bili u Bosni od 1992. do 1995. smo to preživjeli", rekla je u emisiji Ispovest.

Njeni roditelji su se razveli dvije godine nakon završetka rata u našoj zemlji. On je otišao u Ameriku kao izbjeglica, a Dajana je s majkom otišla u Zvornik kod bake i djeda.

"S 12 godina sam učila ćirilicu, nisam znala da čitam i pišem. U Bosni smo koristili 'meko' slovo ć za sve. Dobila sam i mlađu sestru Saru. Kada sam napunila 14 godina, majka mi je rekla da idem u Ameriku. Jedan dan mi je rekla da su je zvali i da za dva meseca moram da odem. Nisam željela novo okruženje, novi jezik… Tata je dolazio u Bosnu, viđali smo se. Nije bilo Vibera tada, ali me je zvao kada je mogao. Teško mi je palo što sam morala da odem u Ameriku", kazala je.

Trebalo joj je vremena da se navikne na novu sredinu. Završila je novinarstvo u Kirklandu, a onda je donijela odluku da se preseli u Los Angeles i počne baviti manekenstvom. No, to je imalo svoje izazove.

Na početku sam jako malo zarađivala, konkurencija je ogromna. Radila sam za 100 dolara 12 sati, a to je ništa, jer u Los Anđelesu iznajmljivanje stana košta 2.500 do 3.000 dolara mjesečno plus računi. Nisam mogla da se odvojim od te cimerke. Prvih mjesec dana sam jela pirinač, nemam taj kompleks da to krijem. Čula sam da u jednoj diskoteci traže konobarice. Tu su izlazili Rihanna, Leonardo DiCaprio, sama elita. Bio je kasting za taj posao. Došlo je 5.000 modela i oni su izabrali samo 20 ljudi", ispričala je.

Na taj kasting je zakasnila, ali se zatim potrudila pronaći vlasnika i zamoliti ga da je zaposli. Uspjela je u svom naumu i sve je krenulo nabolje.

"Meni je taj posao promijenio život. Počela sam da zarađujem velike iznose, 1.000 - 2.000 dolara svaku noć. To je elitna diskoteka, tu dolaze najuspješniji ljudi. Moj posao je bio da stojim za stolom i pravim piće. Nas niko nije smarao, jer svako od tih moćnika dođe sa 15 modela. Jedne večeri je došao princ iz Saudijske Arabije i dao nam 300.000 u kešu, a mi nismo imale mašinu pa smo brojale ručno. Onda nam je ostavio 30.000 bakšiša tu noć. Počela sam da zarađujem, našla sam stan, preselila se i jedva sam čekala da dođem na Balkan i da mami i sestri platim najbolji hotel u Grčkoj", navela je.