Bivši filmski producent
19

Harvey Weinstein završio na hospitalizaciji, advokat tvrdi da su ga loše tretirali u zatvoru

L. R.
Harvey Weinstein (Foto: EPA-EFE)
Harvey Weinstein (Foto: EPA-EFE)
Bivši holivudski producent Harvey Weinstein, koji je osuđen za silovanje i seksualni napad, završio je na hospitalizaciji u New Yorku.
Kako prenosi The Guardian, bivši filmski mogul trenutno se nalazi u New Yorku zbog medicinskih pretraga, a prema riječima njegovog advokata uskoro će biti prebačen u Rikers Island.

Advokat Arthur Aidala je rekao da Weinsten ima fizičkih problema pa su morali uraditi neophodne testove, ali da je Weinsten mentalno zdrav. Aidala je dodao da je razgovarao s Weinsteinom u petak poslijepodne dok su ga vozili iz popravne ustanove Mohawk u kazneno-popravni odjel New Yorka nakon presude žalbenog suda.

Dalje navodi da se prema Weinsteinu loše postupalo u zatvoru, pri čemu je zatvorsko osoblje navodno odbijalo Weinsteinu ponuditi vodu, hranu i odlazak u toalet.

Weinsteinov advokatski tim tvrdi da Weinstein pati od raznih zdravstvenih problema, uključujući srčane probleme, dijabetes, apneju za vrijeme spavanja i probleme s očima. Godine 2021. njegovi odvjetnici rekli su da je Weinstein izgubio četiri zuba u zatvoru.

Njegova hospitalizacija dolazi nakon što je sud u New Yorku u četvrtak poništio njegovu presudu za silovanje iz 2020. godine.

Prema odluci, sudac koji je nadgledao prijelomni slučaj na vrhuncu ere #MeToo nanio je Weinsteinu štetu "nevjerovatno" neprikladnim odlukama i pogriješio je dopustivši ženama čije optužbe nisu bile dio slučaja da svjedoče protiv njega. Također je izbrisao njegovu kaznu od 23 godine zatvora i traži ponovno suđenje.

Tužitelji su rekli da mu namjeravaju ponoviti suđenje zbog optužbi da je 2006. godine prisilio pomoćnicu na oralni seks te 2013. godine silovao glumicu.

Weinstein je ostao u pritvoru nakon žalbene presude jer je 2022. godine u Los Angelesu osuđen za još jedno silovanje i osuđen je na 16 godina zatvora.