"Ne znaš se odbraniti"
49

Hrvatska glumica otkrila da je seksualno uznemiravana: Govorili su mi da on to ne misli ozbiljno

I. S.
Foto: Pixsell/Srećko Niketić
Foto: Pixsell/Srećko Niketić
Hrvatska glumica Tara Thaller je u novom intervjuu, između ostalog, otkrila da je seksualno uznemiravana. Također je spomenula da joj je režiser Dalibor Matanić poslao neumjesnu poruku.

Na pitanje kako je moguće da na glumačkoj sceni navodno niko nije znao za Matanićevo neumjesno ponašanje prema glumicama njene dobi je odgovorila:

"Mislim da sigurno nekolicina laže da nije znala za njegovo ponašanje. Koliko sam shvatila iz svjedočanstava žrtava, neke su bile i upozorene na njegov pristup u radu i takvo upitno ponašanje. Tu su i neki ljudi koji su to sigurno prihvatali kao dio posla baš zbog toga što u Hrvatskoj nema puno angažmana pa su tako sigurno neke djevojke razmišljale da si ne mogu priuštiti odbiti neki veći posao", rekla je za Večernji list.

Dodala je da su ih na akademiji učili o tome šta je seksualno uznemiravanje, a da im prije niko o tome nije govorio.

"Kada se nađeš u takvoj situaciji, ne znaš se odbraniti. I ja sam bila u tako jednoj sličnoj situaciji, govorili su mi da on to ne misli ozbiljno", kazala je.

"Dakle, doživjeli ste seksualno uznemiravanje?", upitao ju je novinar Zvonimir Milaković.

"Jesam, doživjela sam to, a i dobila sam takvu poruku od Dalibora Matanića", odgovorila je.

Navela je kako je s Matanićem radila na jednoj reklami i da je tada na snimanju sve bilo normalno. Također je navela kako joj je jednom poslao poruku i da mu je dala do znanja da nije zainteresovana.

"Nije to bilo ništa izravno, ali se dalo iščitati između redaka da je njegov poziv bio čudan. U tom ga trenutku čak i nisam osudila jer se nisam znala postaviti. Kad sam doživjela seksualno uznemiravanje, sve to bude kao kroz neku šalu i 'lagano'. U svakom trenutku takvi predatori mogu reći: 'Pa ti si me krivo shvatila.' Kada sam slušala predavanje o seksualnom uznemiravanju, shvatila sam da je to sve ono što vas dovodi u neugodnu poziciju i kada je vaša granica pređena", rekla je.