O odrastanju i vjeri
882

Kako je govorio Mustafa Nadarević: Da sam birao, ne bih se htio roditi kao Mustafa

I. S.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Mustafa Nadarević, koji nas je napustio 2020. godine, zauvijek će ostati jedan od najznačajnijih balkanskih glumaca. Njegove izjave još uvijek privlače pažnju, a jedna od njih se tiče njegovog odrastanja i vjere.

U jednom intervjuu govorio je o svojoj baki s mamine strane.

"Dok sam dolazio kod te bake u Bosanski Novi, ona me tjerala da navečer učim, to znači da se molim Bogu, da se klanjam. Ja sam kao dijete bio umoran, po cijeli dan sam se igrao, s djecom trčkarao, samo sam čekao leći i spavati, a baka nije imala razumijevanja, ona je mene tad mučila. Ja vjerujem, ne mogu biti bez vjere, ali agnostik sam, nisam ateist. Druga baka me nikad nije tjerala da idem u crkvu, ali smo kod nje slavili i Božić i Uskrs. Iako je djed, njen muž, bio musliman, slavili smo sve", ispričao je.

Istakao je kako mu nikada nije palo na pamet mrziti nekoga samo zato što nije iste vjere kao on.

"Ja da sam birao, ne bih se htio roditi kao Mustafa. To sam dobio i živio sam s tim. Ono što mi se nije sviđalo u odgoju, to sam odbacivao, a ono što mi se sviđalo, to sam primjenjivao s ljudima oko sebe. Cijeli život živiš, učiš i odgajaš se, a umreš neodgojen", kazao je.

Nadarević je odigrao oko 150 pozorišnih uloga, snimio više od 60 filmova, drama i TV serija. Sarađivao je s nekim od najvećih reditelja jugoslovenskog filma.