Otišla je monarhinja
299

Kraljica Elizabeta vladala je najduže u historiji britanskog dvora i postala dirljiv primjer svima

N. C.
(Foto: BBC)
(Foto: BBC)
Kraljičinom smrću okončana je najduža vladavina u historiji Ujedinjenog Kraljevstva i jedna od najdužih vladavina bilo kojeg šefa države.

Elizabeta II postala je kraljica nakon smrti svog oca kralja Georgea VI 6. februaru 1952. godine. Svoju krunidbu održala je u Westminsterskoj opatiji sljedeće godine. Njezina vladavina od 70 godina bila je sedam godina duža od vladavine kraljice Viktorije.

Vodeći monarhiju od posljednjih godina Britanskog Carstva do doba društvenih medija, postala je jedna od najpriznatijih i najcjenjenijih osoba u svijetu.

U maju ove godine kraljica Elizabeta II je obilježila 70 godina svoje vladavine. Kraljica je obilježila svoj platinasti jubilej tokom susreta s članovima zajednice Sandringham uoči godišnjice.

Prošle jeseni britanska javnost bila je zabrinuta za njeno zdravlje prošle jeseni nakon što je provela noć u bolnici, a potom su joj kraljevski ljekari preporučili da odmara.

Sedamdeset godina na tronu pokazuje da je kraljica bila dirljiv primjer apsolutno svima u svim sferama života. Kraljica je bila član ogranka u Sandringhamu WI od 1943. godine i njegova predsjednica od 2003. godine.

Kraljica Elizabeta II ima najdužu vladavinu u historiji ove parlamentarne monarhije. Posjetila je više od 100 država, a godišnjica njene vladavine nedavno je spektakularno obilježena u Velikoj Britaniji, kao i u mnogim drugim zemljama.