Žrtve cyber kriminala
0

Lažni "Brad Pitt" prevario dvije Španjolke za 325.000 eura, policija uhapsila pet osoba

D. B.
Grupa kriminalaca je "glumila" slavnog Brada Pitta (Foto: EPA-EFE)
Grupa kriminalaca je "glumila" slavnog Brada Pitta (Foto: EPA-EFE)
Španska policija je saopćila da je uhapsila pet osoba zbog prevare dvije žene. Osumnjičeni su se predstavljali kao holivudski glumac Brad Pitt putem interneta i poruka na aplikaciji WhatsApp te su uzeli 325.000 eura.

Grupa je ostvarila kontakt sa ženama na internet stranici namijenjenoj fanovima holivudskog glumca, a potom su ih uvjerili da imaju "sentimentalnu povezanost s njim".

Nakon toga su "žrtvama" predložili da investiraju u različite projekte koji ne postoje.

Jedna od žena, koja potiče iz Andaluzije, prevarena je za 175.000 eura, dok je druga iz Baskije ostala bez 150.000 eura.

"Cyberkriminalci su proučili društvene mreže žrtava te su izradili njihove psihološke profile. Otkrili su da se radi o ranjivim osobama kojim nedostaje pažnja te da pate od depresije. Također, koristili su platforme za razmjenu poruka i emailova sve dok one nisu povjerovale da razgovaraju s Pittom. Prevaranti su im obećali romantičnu vezu i zajedničku budućnost s Pittom", navodi se u saopćenju policije.

Pet osoba je uhapšeno u Andaluziji tokom racija u pet kuća, zaplijenjeni su mobiteli, bankovne kartice i dva kompjutera, kao i "dnevnik" prevara koje su koristili.

Policija je pronašla 85.000 eura od iznosa koji je na prevaru uzet od žena.