Otišao u Kanadu
182

Legendarni glumac o '90-im u Beogradu: Moj kolega došao je u uniformi JNA s pištoljem igrati predstavu

N. C.
Žarko Radić (Foto: Davorin Višnjić/ Pixsell)
Žarko Radić (Foto: Davorin Višnjić/ Pixsell)
Legendarni jugoslovenski glumac Žarko Radić, kojeg mnogi pamte po ulozi Jastreba u "Kapelskim kresovima", otkrio je zašto je naustio Beograd i otišao u Kanadu.

Radić je rođen u Splitu, a Akademiju scenskih umjetnosti završio je u Beogradu gdje je ostao živjeti i graditi svoju karijeru sve do početka '90-ih.

On je s porodicom otišao iz Beograda početkom rata 1991. godine u Montreal u Kanadu. Glumac je za Večernji.hr otkrio razloge odlaska iz Beograda.

"U tom tragičnom vremenu, koje je započelo drugom polovicom osamdesetih, mnogi od nas su vjerovali da će ipak pobijediti pamet, da će se postići bilo kakav dogovor i da nećemo biti svjedoci užasa koji je uslijedio. Tih godina sam se prvi put znao osjećati kao dio neželjene manjine, osjećaj koji nikome ne bih poželio. U jesen 1991., na početku pozorišne sezone, jedan moj kolega došao je u uniformi JNA s pištoljem u futroli igrati predstavu. Mjesec dana poslije toga bio sam u Montrealu. Stariji sin tada je imao 16, a mlađi 10 godina i sve odluke koje sam tada donosio vođene su brigom o njihovoj budućnosti", naveo je.

Žarko Radić postao je poznat ulogom Jastreba u "Kapelskim kresovima", a glumio je u brojnim jugoslovenskim i hrvatskim filmovima i serijama. Ovo su neke od uloga legendarnog glumca Boban ("Otpisani"), Velja Kalemar ("Bolji život"), Psiholog ("Sivi dom"), Tomo Jurak ("Villa Marija"), Vinko Radovani ("Loza"), Sveto Tepavac ("Kod puklo da puklo"), Mijo ("Na granici"), Drago Špehar ("Blago nama"), a sada sam Cukela u "Kumovima".