Zauzeo stranu
26

Leonardo DiCaprio podržao Kamalu Harris i kritikovao Trumpa zbog zanemarivanja klimatskih promjena

D. V.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Leonardo DiCaprio pružio je svoju otvorenu podršku Kamali Harris.
On je iznio niz kritika na račun Donalda Trumpa zbog zanemarivanja klimatskih promjena. Proteklih dana osim DiCapria podršku Kamali Harris pružili su i Sarah Jessica Parker, Beyonce I Eminem.

DiCaprio je u videu koji je objavio na svom Instagramu govorio o šteti nastaloj nakon nedavnih uragana Helene i Milton navodeći da su to "neprirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama".

"Trump nastavlja poricati činjenice i nauku. Povukao je SAD iz Pariškog sporazuma o klimi i ukinuo mjere zaštite okoliša. Sada je obećao naftnoj i plinskoj industriji da će se riješiti svake regulative koju žele u zamjenu za donaciju od milion dolara", naveo je DiCaprio u objavi.

Dodao je da klimatske promjene uništavaju Zemlju i ekonomiju. Ističe da je potreban hrabar korak naprijed kako bi se sve spasilo i da iz tog razloga glasa za Kamalu Harris.

DiCaprio je naglasio da je Kamala pomogla u vođenju najvažnije klimatske akcije u historiji SAD-a uključujući donošenje Zakona o smanjenju inflacije. Posebno je pohvalio razvoj zelene ekonomije koje ne samo da otvara radna mjesta, nego i spašava planetu.

"Pridružite mi se u glasanju za Kamalu Harris 5. novembra jer sebi više ne možemo priuštiti da idemo unazad", poručio je.

Poznato je da DiCaprio dugi niz godina podržava sve aktiviste i organizacije koje se bore protiv klimatskih promjena.