Distribuirao ketamin
18

Ljekar koji je optužen za smrt Matthewa Perryja priznao krivicu

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mark Chavez, ljekar optužen da je opskrbljivao ketaminom pokojnog glumca Matthewa Perryja, izjasnio se krivim po jednoj tački optužnice za zavjeru za distribuciju droge.

Chavez se u srijedu pojavio pred saveznim sudom u Los Angelesu radi promjene izjašnjenja o krivnji. Chavez je u sporazumu o izjašnjavanju o krivici naveo da su on i drugi doktor, Salvador Plasencia, počeli da isporučuju ketamin Perryju oko septembra 2023. godine.

Plasencia, koji je također optužen za Perryjevu smrt, navodno je zvao Chaveza da nabavi bočice ketamina i pastile za Perryja u zamjenu za novac. Chavez je priznao da je imao ketamin nakon što je ranije te godine ispunio lažni recept za trideset pastila od 200 miligrama.

Chavez i Plasencia su se poznavali najmanje 20 godina, a Chavez je znao da Plasencia nema mnogo iskustva s upotrebom ketamina. Plasencia je navodno rekao da Perry koristi drogu kako bi prestao pušiti, za šta je Chavez znao da nije efikasan metod za suzbijanje te navike.

Ketamin se koristi kao anestetik i za liječenje depresije. Može uzrokovati nuspojave, kao što su problemi s govorom, glavobolja, omamljenost i skokovi krvnog pritiska.

Chavez je rekao da ga je Plasencia, koji je navodno ubrizgavao Perryju lijek, ispitivao o tome kako pravilno dijagnosticirati i primijeniti ketamin te pratiti pacijente koji koriste ketamin. Plasencia je također navodno ostavljao bočice Perryju i njegovom pomoćniku kako bi Perry mogao sam uzimati lijek.

U jednom slučaju, Plasencia je Perryju navodno dao tri injekcije ketamina u količini od 260 miligrama i planirao mu je dati još jednu dozu od 100 miligrama, sve u roku od sat vremena, za šta je Chavez rekao da je znao da je opasno.

Perryjev pomoćnik je navodno davao ketamin glumcu na dan kada je umro, a također je optužen u vezi sa njegovom smrću.

Ukupno pet osumnjičenih optuženo je u vezi sa smrću glumca uzrokovanoj ketaminom, saopštio je američki tužilac Martin Estrada. Grupa osumnjičenih uključuje i asistenta, dva doktora i ženu poznatu kao "Ketaminska kraljica".

Podsjetimo, Perryja je njegov asistent pronašao mrtvog 28. oktobra prošle godine. Medicinski istražitelj je zaključio da je ketamin glavni uzrok smrti.