Francuska DJ-ica
437

Mnogi je optužuju da je ismijavala Isusa na otvorenju Olimpijade: Ko je Barbara Butch

I. S.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
DJ-ica i producentica Barbara Butch privukla je pažnju na otvorenju Olimpijskih igara u Parizu. Mnogi su je kritikovali jer smatraju da je ismijavala Isusa.

Sjedila je u sredini, a oko nje je bilo 20-ak izvođača, među kojima su i drag kraljice. Na glavi je nosila ukras koji je podsjećao na oreol.

Nakon brojnih kritika desničarskih političara i vjernika, organizatori Olimpijskih igara su uputili izvinjenje i naveli kako im nije bila namjera uvrijediti ikoga. Neki su ovo vidjeli kao slavljenje LGBT zajednice i inkluzivnosti.

Barbara je istaknuta ličnost u LGBT zajednici. Poznata je i kao aktivistkinja. Promoviše tjelesnu pozitivnost, odnosno ljubav prema vlastitom tijelu. Pozirala je gola za naslovnu stranu magazina Teleram kako bi podigla svijest o tjelesnoj pozitivnosti. Na svom Instagramu profilu je podijelila snimak performansa na Olimpijskim igrama i napisala:

"Ja sam 'ljubavna aktivistkinja', DJ-ica i producentica iz Pariza. Moj cilj je ujediniti ljude, okupiti ih i širiti ljubav kroz muziku kako bismo svi plesali i učinili da nam srca kucaju u istom ritmu! Muzika zvuči bolje kada smo svi uključeni."

Započela je svoju karijeru nastupajući po barovima i zabavama u Montpellieru u Francuskoj, u početku pod pseudonimom Scratcheuse de gazon. Kasnije se preselila u Pariz i počela nastupati u dvoranama Rosa Bonheur, Machine du Moulin Rouge itd.

Zalaže se za prava lezbejki. Zbog doprinosa ovoj zajednici je 2021. godine od Francuskog udruženja LGBTI novinara dobila nagradu LGBTI ličnost godine.