Trošila ga na luksuz
55

Naomi Campbell izbačena iz humanitarne organizacije zbog finansijskih malverzacija

L. R.
Naomi Campbell (Foto: EPA-EFE)
Naomi Campbell (Foto: EPA-EFE)
Manekenka Naomi Campbell dobila je petogodišnju zabranu pristupa humanitarnoj organizaciji nakon što su pronađeni dokazi o finansijskim malverzacijama.

Kako pišu strani mediji, njoj je zabranjeno biti predstavnica Fashion for Relief, humanitarne organizacije za pomoć siromaštvu, koju je ona osnovala.

Prema istrazi, ova organizacija je proslijedila samo mali dio novca kojeg je prikupio od modnih događaja, koji su kreirani u humanitarne svrhe.

Tako je Fashion for Relief neprikladno potrošila desetke hiljada funti na luksuzne hotelske sobe, letove, tretmane u toplicama, lično osiguranje i cigarete za Naomi Campbell, dok su neovlaštene konzultantske isplate u iznosu od stotine hiljade funti uplaćene jednoj od njenih uposlenica.

Utvrđeno je da je tokom petogodišnjeg perioda od 2016. godine, Fashion for Relief prikupio nešto manje od 4,8 miliona funti od niza modnih revija, ali je isplatio samo 389.000 funti u bespovratnim sredstvima partnerskim humanitarnim organizacijama nakon što su uračunati troškovi događaja te ostali troškovi.

Campbellova kolegica Bianka Hellmich, za koju je istraga otkrila da je primila 290.000 funti neovlaštenih konzultantskih naknada i 26.000 funti godišnje za putne troškove od humanitarne organizacije tokom dvije godine, diskvalifikovana je da bude upraviteljica organizacije na devet godina.

Iz Fashion for Reliefa ranije su tvrdili da to nije samo humanitarna organizacija za prikupljanje sredstava, već i platforma koja je, putem svojih visokoprofilnih događaja prikupljanja sredstava, poticala donatore da daju izravno svojim partnerskim dobrotvornim organizacijama i dobrim ciljevima.

Međutim, izvještaj komisije otkriva da nije odmah platila organizaciji Save the Children 450.000 eura (375.000 funti) prikupljenih na skupu za prikupljanje sredstava 2017. godine.

Također, u izvještaju o istrazi istaknuli su da je katastrofalno finansijsko upravljanje i haotično vođenje evidencije, uključujući nečuvanje dokaza o fakturama i računima ili službenih zapisnika sa sastanaka i odluka. Organizacija nije imala stalno zaposlene uposlenike, ali je administrativna i računovodstvena pitanja prepustila vanjskim savjetnicima.