Švedska glumica
62

Noomi Rapace podijelila najbolje trenutke sa Sarajevo Film Festivala: Hvala što ste me ugostili

I. S.
Foto: Instagram/noomirapace
Foto: Instagram/noomirapace
Švedska glumica i producentica Noomi Rapace je na društvenim mrežama podijelila uspomene s 30. izdanja Sarajevo Film Festivala i zahvalila se saradnicima na pozivu.

"Hvala, SFF, što ste me ugostili! Ovo je bila nevjerovatna sedmica inspirativnih, prosvjetljujućih, zabavnih i kreativnih razgovora i poznanstava. Volim lijep, važan i jedinstven rad filmskih stvaralaca s ovih prostora. Hvala čitavoj ekipi festivala - Jovanu, Elmi, Dinu, Edni i mojim kolegama iz žirija - Paulu, Juhi, Sebastianu i Uni", napisala je.

Kao što je poznato, ona je bila u žiriju Takmičarskog programa - igrani film zajedno s Paulom Schraderom, Sebastianom Cavazzom, Unom Gunjak i Juhom Kuosmanenom.

Noomi Rapace je privukla pažnju međunarodne publike 2009. godine svojim moćnim, uznemirujućim i kritički priznatim prikazom Lisbeth Salander u filmskim adaptacijama trilogije Millennium od Stiega Larssona: "Djevojka sa tetovažom zmaja", "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u zraku".

Nakon ovog uspjeha, Rapace je postala jedna od najtraženijih glumica. Balansirala je istaknute holivudske uloge u filmovima "Sherlock Holmes: Igra sjena" (2011) i "Dijete 44" (2015) sa avangardnim međunarodnim produkcijama kao što su "Janje" (2021) i "Nećeš biti sama" (2022). Također, je dobila pohvale kritičara za svoje uloge u TV emisijama kao što su "Jack Ryan" (2019), "Django" (2023) te ovogodišnjoj seriji "Constellation".