Značajan iznos novca
11

Objavljena je godišnja zarada princa Williama nakon što je dobio novu titulu

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Princ William je dobio ogromnih 23,6 miliona funti prihoda od svog imanja u Vojvodstvu Cornwall tokom finansijske godine 2023.-2024., izvještava više britanskih medija.

Prema izvještajima, Williamovo (42) imanje (vojvodstvo Cornwall koje je naslijedio od svog oca, kralja Charlesa III kada je stupio na tron ​​u septembru 2022.) ostvarilo je raspodjelivi višak od 23,6 miliona funti od svojih investicija, prema posljednjem integriranom godišnjem izvještaju.

Zajedno sa imanjem, William je dobio titulu vojvode od Cornwalla. Izvještaj je također otkrio da je William - strastveni nogometni navijač - dobio titulu pokrovitelja nogometnog saveza. Tu titulu je ranije nosila njegova baka, kraljica Elizabeta II.

Nadalje, dobio je ovlasti nad humanitarnom organizacijom Welsh Guards i Kraljevskim poljoprivrednim udruženjem Cornwalla i imenovan je predsjednikom Udruženja Victoria Cross i George Cross.

Međutim, William se odrekao svoje titule predsjednika Fields in Trust kako bi postao pokrovitelj. Fields in Trust je organizacija koja štiti parkove i zelene površine širom Velike Britanije.

Zvanično, Vojvodstvo je privatno imanje koje pokriva Williama, Kate Middleton i njihovo troje djece za njihove "službene, humanitarne i privatne aktivnosti".

Prostrano imanje procijenjeno je na više od milijardu dolara i osnovao ga je 1337. godine kralj Edvard III kako bi obezbijedio sredstva za prijestolonasljednika za generacije koje dolaze. Fizički, pokriva zemlju u 20 okruga širom Velike Britanije.

Vojvoda od Cornwalla dobrovoljno plaća porez na dohodak na godišnji višak prihoda koji dobije nakon što odbije poslovne troškove. Imovina je oslobođena poreza na dobit, jer nije posebno pravno lice.

Prošle godine Vojvodstvo je zaradilo oko 29 miliona dolara , iako je William dobio samo dio toga jer je naslijedio titulu i imanje na pola fiskalne godine.

Od 29 miliona dolara, dobio je nešto više od 7,4 miliona dolara nakon što je imanje zatražilo da zadrži više od 8,67 miliona dolara od njegovog dijela za "radna sredstva".