Zbog "spornih izjava"
49

Pitali smo građane Sarajeva šta misle o zadržavanju Severine i drugih umjetnika na granici Srbije

N. C.
(Screenshot: Video)
(Screenshot: Video)
Ne stišavaju su reakcije javnosti nakon što je Severina u nedjelju navečer zadržana na granici Srbije. Pitali smo građane Sarajeva šta misle o ovoj praksi Srbije prema neistomišljenicima među kojima je i Severina?

Naime, srbijanska policija je zadržala Severinu radi njenih izjava koje državni organi Srbije smatraju spornim. Nakon razgovora s nadležnim organima, Severini je odobren ulazak u Srbiju. Ipak, pjevačica je odlučila da se samoinicijativno vrati u Hrvatsku, umjesto da nastavi put u Srbiju.

Jedan mladić smatra da je veoma zadržavanje bilo koga bez razloga velika glupost.

"Mislim da je to jako velika glupost. Vidio sam koja su joj pitanja postavljali. Iskreno mislim da je to jedna velika glupost", naveo je.

Također, jedan od sugrađana misli da na ovakvo zadržavanje nemaju pravo.

"Vučić je totalno poludio to je očito, ne zna šta bih drugo kazao. To se ne smije raditi. Ne treba se zadirati u lična mišljenja ljudi, to definitivno. Mislim da se ne treba tako niko zaustavljati nigdje, bilo da je ovdje, u Srbiji ili u Hrvatskoj. Jednostavno nemaju pravo na to", dodao je.

Stariji muškarac smatra da je u 21. vijeku ovakva praksa nezamisliva.

"To je u ovo sadašnje vrijeme baš bezveze, bilo koga zadržavati. I našeg glumca su isto zadržali. Mislim 21. vijek, sloboda kretanja, globalizacija i sad da ti nekog zadržavaš. To je stvarno bezveze", kazao je.

Jedna gospođa smatra da je ovakvo postupanje kršenje ljudskih prava i sloboda.

"To je kršenje ljudskih prava i sloboda, oni nisu kriminalci. Mislim da je to politička igra i nadmudrivanje, a likovi su skroz korektni i Feđa i Severina", kazala je.

Severina je posljednja u nizu javnih ličnosti kojima je ulazak u Srbiju bio otežan ili zabranjen zbog sličnih postupaka. Među onima kojima je zabranjen ulazak u Srbiju je i pjevačica Selma Bajrami, kojoj su srbijanske vlasti zabranile ulazak u zemlju jer je na jednom nastupu pokazala simbol dvoglavog orla.

Ulazak u Srbiju je zabranjen i bh. glumcu Feđi Štukanu, nakon što je učestvovao na protestima "Srbija protiv nasilja".