Sjećanje na žrtve
51

Poznate bh. ličnosti odale počast ubijenima u genocidu Srebrenici: "Progledao je svijet, region nije"

I. S.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Mnoge poznate bh. ličnosti odlučile su odati počast ubijenima u genocidu u Srebrenici te podsjetiti na zločine koje je Vojska Republike Srpske izvršila nad Bošnjacima.

Dino Merlin je na društvenim mrežama podijelio story na kojem piše: "Srebrenica 1995. - 2024."

Amra Džeko je objavila fotografiju na kojoj nosi Cvijet Srebrenice koji je 2011. napravljen u želji da se najveća stradanja ljudi u Evropi nakon Drugog svjetskog rata nikada ne zaborave i ne ponove te predstavlja simbol borbe protiv genocida i ubijanja ljudi.

"8.372 razloga da se ne zaboravi", napisala je. Počast ubijenima je odao i njen suprug Edin Džeko, koji je objavio sličnu poruku.

Hana Hadžiavdagić je svoje pratitelje podsjetila na video koji je objavila 2016. godine i napisala:

"2016. sam snimila ovaj video u nadi da ćemo svi progledati i priznati stravični zločin koji se desio. Progledao je svijet. Region nije. Da se ne zaboravi i ne ponovi nikada i nikome."

Screenshot: Instagram
Screenshot: Instagram

Ilda Humić je navela da 8.372 nikada nije samo broj. Na genocid u Srebrenici su podsjetile i mnoge druge bh. ličnosti, među kojima su: Džejla Ramović, Šejla Ramović Šeko, Lejla Ramović, Amina Efendić, Mirza Selimović...

Klanjanjem dženaze i ukopom 14 tabuta s posmrtnim ostacima danas se u Srebrenici obilježava 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima u ovom gradu.

Osim u Srebrenici, 29. godišnjica genocida se prikladnim i brojnim programima obilježava širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta.