Tri godine od incidenta
6

Pravna drama: Sud ponovo odbacio razmatranje slučaja Aleca Baldwina

A. Ć.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U najnovijem razvoju događaja u vezi sa slučajem Aleca Baldwina, koji se odnosi na ubistvo snimateljice Halynne Hutchins 2021. godine, sud je odbacio pokušaj da ponovo razmatra ovaj slučaj.
Sutkinja Mary Marlow Sommer iz Novog Meksika izjavila je da tužilaštvo nije iznijelo dovoljno čvrste činjenične ili pravne argumente koji bi opravdali obnovu suđenja, koje je prvotno odbačeno 12. jula zbog prikrivanja dokaza.

Tragedija se dogodila 21. oktobra 2021. na ranču Bonanza Creek u blizini Santa Fea, dok se snimao indie Western "Rust". Tokom probe, Baldwin je, prema navodima, pokazivao Colt 45 pištolj na snimateljicu Halynnu Hutchins, kada je pištolj ispalio metak, što je rezultiralo njenom smrću, dok je režiser Joel Souza zadobio povrede.

U svojoj presudi, sutkinja Sommer je naglasila da izmijenjeni zahtjev tužilaštva nije bio osnovan i da je odbijen. Ova odluka donesena je četiri dana nakon što je sud razmatrao Baldwinovu odbranu, koja je tražila odbacivanje slučaja.

U središtu spora bili su metci koje je policiji predao bivši policajac iz Arizone, koji su navodno imali veze sa slučajem, ali su tužilaštvo i sudija odbacili tu tvrdnju, ističući očigledne greške u policijskoj istrazi.

Specijalna tužiteljica Kari Morrissey najavila je da će uložit žalbu na odluku suda, čime se otvorila mogućnost daljnjih pravnih postupaka.