Neće ići pred sud
19

Roman Polanski, koji je pobjegao iz SAD-a zbog silovanja 13-godišnjakinje, postigao nagodbu

I. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francusko-poljski režiser Roman Polanski, koji je prije nekoliko decenija priznao da je silovao 13-godišnjakinju i pobjegao iz SAD-a, neće biti izveden pred sud jer je postigao nagodbu, naveo je njegov advokat.

On je također za AFP kazao da je suđenje trebalo početi narednog augusta u Los Angelesu, ali da je slučaj odbačen "na obostrano zadovoljstvo obje strane".

U tužbi podnesenoj prošle godine navedeno je da je Polanski 1973. godine odveo tinejdžerku na večeru u restoran u Los Angelesu. Navodno joj je dao tekilu, a kada joj se počelo vrtjeti u glavi, odvezao je svojoj kući i silovao.

"Rekla mu je: 'Molim te, nemoj to da radiš. Ona navodi da je ignorisao njene molbe. Također tvrdi da joj je skinuo odjeću i nastavio je seksualno zlostavljati, nanoseći joj ogromnu emotivnu i fizičku bol", rekla je prošle godine njena advokatica Gloria Allred.

Tužba je podnesena u junu 2023., neposredno prije isteka kalifornijskog zakona koji je dozvoljavao produženi rok za tužbe protiv navodnih počinitelja seksualnih zločina. U sudskim dokumentima podnesenim ovog jula navedeno je da je postignut uslovni sporazum.