Odluka ne važi za EU
18

Sergej Trifunović nakon hapšenja i uslovne zatvorske kazne protjeran iz Hrvatske na tri mjeseca

N. O.
Foto:  Zvonimir Barisin/Pixsell
Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell
Sergej Trifunović protjeran je iz Hrvatske na tri mjeseca, a nakon što je dobio 60 dana uslovne kazne zatvora.
Kako prenosi Slobodna Dalmacija, nakon presude na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu glumcu je uručena odluka Uprave za imigraciju o protjerivanju iz zemlje na tri mjeseca. Ova odluka se ne odnosi na Evropsku uniju.

Spomenuto rješenje o protjerivanju stupa na snagu u prvoj minuti 23. septembra ove godine. Ove informacije je potvrdila i njegova advokatica Ivanka Šamija.

Prethodno je odlukom Općinskog prekršajnog suda u Splitu dobio kaznu od 60 dana uslovnog zatvora, koja se neće izvršiti ako u toku jedne godine ne počini isto djelo.

Također, mora platiti sudske troškove u iznosu od 150 eura te se odrekao prava na žalbu. Budući da je uhapšen u ponedjeljak, uslovna kazna zatvora smanjena mu je na 59 dana.

Podsjećamo, Trifunović je u ponedjeljak navečer uhapšen na graničnom prijelazu Bajakovo pri prelasku iz Srbije u Hrvatsku nakon čega je priveden na Općinski prekršajni sud u Splitu gdje je održano ročište. Tada mu je kao mjera predostrožnosti oduzet pasoš. Trifunović je dan ranije rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti.

Predmet istraživanja je Trifunovićeva objava na Instagramu od prošle godine, kada je nakon prošlogodišnjeg hapšenja u Splitu, vrijeđao splitske policajce na svom profilu pri povratku u Srbiju.