Otkrila razloge
592

Sinead O'Connor je 2018. prešla na islam: Pročitala sam poglavlje Kur'ana i shvatila da sam kod kuće

I. S.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Legendarna pjevačica Sinead O'Connor je 2018. godine prešla na islam. Nakon toga je tokom gostovanja u emisiji "The Late Late Show" odlučila otkriti razloge.

"Riječ 'povratnik' se odnosi na ideju da biste, ako biste proučavali Kur'an, shvatili da ste musliman cijeli život, a da toga niste bili svjesni. To je upravo ono što se meni dogodilo", započela je.

Dodala je da je odrastala u Irskoj, koja je sada sasvim drugačija od onoga što je nekad bila. Kazala je da je to bila potlačena zemlja, vjerski govoreći.

"Počela sam proučavati svete spise različitih religija, pokušavajući pronaći istinu o Bogu. Nikada nisam mislila da ću postati vjernica. Islam sam stavila na posljednje mjesto zato što sam imala toliko predrasuda, ali onda sam pročitala samo drugo poglavlje Kur'ana i shvatila: 'O, moj Bože. Ja sam kod kuće.' Bila sam muslimanka čitav život, a nisam to shvatila", rekla je.

Voditelj Ryan Tubridy zatim ju je pitao o njenoj odluci da počne nositi hidžab.

"Nosim ga kad želim. Nema pravila o tome. Ja bih se povezala sa sufijskim elementom islama, u mojim godinama nije obavezno nositi hidžab... Nosim ga zato što mi se sviđa. Za mene je hidžab ista stvar kao kada sam nosila križ. To je samo način da se identifikujete kao musliman, kao dio porodice", ispričala je. Preminula je jučer u 56. godini.