Predstavnik na Eurosongu
75

Švedska zatvorila istragu protiv Joosta Kleina: Nizozemac nije imao namjeru izazvati ozbiljan strah

L. R.
Joost Klein (Foto: EPA-EFE)
Joost Klein (Foto: EPA-EFE)
Švedska je zatvorila istragu protiv nizozemskog predstavnika Joosta Kleina na Eurosongu, koji je diskvalificiran iz finala ove godine u Malmeu nakon što ga je snimateljica optužila za prijetnje i napad.
Tužilaštvo je navelo da se ne može dokazati da je nizozemski predstavnik izazvao "ozbiljan strah" u navodnom incidentu iza pozornice, a koji je uključivao snimateljicu.

Inače, Kleinu je zabranjeno izvoditi pjesmu "Europapa" samo nekoliko sati prije finala Eurosonga, nakon što je jedna članica produkcijske ekipe tvrdila da je prijeteći krenuo prema njoj nakon svog polufinalnog nastupa dva dana ranije.

Iz organizacije nizozemske televizijske kuće Avrotros naveli su da je Klein snimljen neposredno nakon silaska s pozornice, iako je ranije dogovoreno da ga ne snimaju i ne ometaju. Međutim, to se nije ispoštovalo čak i nakon Kleinovih upozorenja da ne želi da ga iko snima.

Prema tome, švedsko tužilaštvo je u ponedjeljak saopštilo da je došlo do zaključka da je Klein napravio "pokret koji je pogodio ženinu kameru", ali da je tok događaja "bio brz i da ga je svjedok incidenta drugačije doživio".

"Danas sam zatvorio istragu jer ne mogu dokazati da je djelo moglo izazvati ozbiljan strah ili da je čovjek imao takvu namjeru", rekao je viši tužioc Fredrik Jonsson.

Avrotros je za nizozemsku novinsku agenciju ANP rekao da je još uvijek "duboko razočaran" zbog Kleinove diskvalifikacije i da planira održati sastanak s EBU-om kako bi razgovarali o tome.

Kleinov menadžer rekao je za medije da su kao tim nevjerovatno sretni i osjećaju olakšanje što je svemu došao kraj te da konačno mogu reći da nikada nije ni bilo potrebe da se ovo pretvori u tužbu.

EBU je, međutim, rekao da ostaje pri svojoj odluci da diskvalifikuje nizozemskog predstavnika.

"Ovo je bila istraga o tome je li počinjeno kazneno djelo, a ne je li se gospodin Klein ponašao neprimjereno i prekršio pravila i procedure ESC-a. Ovaj novi razvoj slučaja nema nikakav utjecaj na našu odluku iza koje u potpunosti stojimo", naveo je sindikat EBU-a u saopštenju.

Podsjećamo, 68. izdanje Eurosonga obilježili su veliki propalestinski protesti u blizini Malmo Arene jer su smatrali da organizatori nisu smjeli dopusiti Izraelu da sudjeluju u takmičenju dok traje sukob s Palestinom.