Ceremonija zatvaranja
57

U rekapitulaciji otvorenja OI izostavljene kontroverzne scene Posljednje večere

N. O.
U Parizu je na nacionalnom stadionu počela ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara, a zanimljivo je da su u videomontaži koja prikazuje najvažnije trenutke s otvorenja izostavljene scene kontroverzne Posljednje večere.
Videomontaža sa ceremonije otvaranja prikazuje čamce na Seni, bicikliste i druge brojne učesnike kompleksnog programa, ali su izostavljene scene s drag izvođačima i drugima koji su bili kritizirani zbog referenci na Posljednju večeru, prenosi AP.

Podsjetimo, nakon ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, kršćani širom svijeta su je oštro osudili zbog, kako tvrde, "očite parodije na Posljednju večeru Isusa Krista".

Ceremonija na rijeci Seni, koja je privukla milione gledalaca širom svijeta, uključivala je prizor koji slavi noćni život i reputaciju francuske prijestolnice kao mjesta tolerancije, zadovoljstva i subverzivnosti.

Rekreirana je poznata biblijska scena Isusa Krista i njegovih 12 apostola koji dijele posljednji obrok prije raspeća, ali s grupom drag queena, transrodnom manekenkom i golim pjevačem koji je imitirao grčkog boga vina Dioniza.

Usljed burne reakcije djeluje da su organizatori igara odlučili potpuno izbaciti ovaj dio iz montaže s najvažnijim momentima ceremonije.