Sporno i cvijeće
25

Uz kontroverze zbog Diddyja širi se bizarna teorija zavjere o Beyonce: Strahuju li slavni od pjevačice?

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Usljed hapšenja P Diddya i činjenice da se cijeli slučaj tek otkriva, a da ga je tužilo čak 120 mogućih žrtava, mnogi sumnjaju na povezanost brojnih javnih ličnosti. Među njima su i Jay Z i Beyonce, a za američku pop zvijezdu se veže niz teorija zavjere.

Počev od toga da su Jay Z i Beyonce saradnici P Diddyja, do toga da su zaslužni za smrt Tupaca, pjevačice Aaliyah ili bilo koga ko je u jednom trenutku mogao postati veća zvijezda od Beyonce.

Ova teorija seže toliko daleko da mnogi smatraju kako je to razlog zašto se mnogi muzičari na dodjelama nagrada pri preuzimanju zahvaljuju Beyonce. Počev od Adele koja je prepolovila svoju Grammy nagradu kako bi je podijelila s Beyonce, preko Taylor Swift i mnogih drugih.

"Želim da se zahvalim Beyonce", je rečenica koju su nerijetko izgovarali u takvim prilikama, a što je postao i predmet šala na mrežama.

Između ostalog Ryanair se u tvitu na komičan način osvrnuo nakon što su ih je putnica pohvalila za pogled na dva prozora, a oni su odgovorili: "Želimo se zahvaliti Beyonce". Objava je prikupila milione lajkova u kratkom periodu.

Također, tu je i teorija o cvijeću koje poklanja svojim kolegama. Neki na mrežama sugerišu da su Beyonceini pokloni prikrivene prijetnje. Prema teoretičarima zavjere, ovo cvijeće treba da podsjeti primaoce da Beyonce zna gdje se nalaze i, što je još zlokobnije, da bi mogla da ih "odbaci" ako se usude da govore protiv nje ili njenih moćnih veza.

Iako nema konkretnih dokaza koji podržavaju ove tvrdnje, zavjere napreduju na online forumima gdje se često analiziraju kultura slavnih i dinamika moći. Diddyjeva historija navodnih zataškavanja i zastrašivanja samo je dolila ulje na vatru, jer neki vjeruju da je Beyonceino slanje cvijeća dio šireg pokušaja da se zadrži kontrola nad insajderima iz industrije koji bi inače mogli razotkriti mračnije istine.

Jedna istaknuta nit koja kruži među teoretičarima zavjere je da se primaocima ovog cvijeća, posebno onima koji imaju veze s Diddyjem, šalje poruka: ostanite lojalni ili se suočite s posljedicama. Teorija kaže da se slavne osobe koje su primile ove bukete suptilno podsjećaju da šute o svemu što znaju o Beyonceinoj vezi s Diddyjem ili bilo kakvim "neugodnim" poslovima u industriji.

Nekoliko poznatih ličnosti objavilo je fotografije buketa koje im je Beyonce poklonila, često u dobrom raspoloženju, ali to nije spriječilo teoretičare zavjera da čitaju između redova.