Jedva suzdržavao suze
236

Voditelj BBC-a osvojio javnost izvještavanjem o smrti kraljice, traže da ga odlikuju za viteza

I. B.
BBC-jev voditelj Huw Edwards jučer je osvojio sve svojom profesionalnošću
BBC-jev voditelj Huw Edwards jučer je osvojio sve svojom profesionalnošću
Britanska kraljica Elizabeta II preminula je jučer tokom dana u 96. godini života. Sva njena porodica požurila je u Balmoral kako bi se oprostili od nje, a između ostalog, zvanično saopštenje o njenoj smrti podijelio je BBC. Snimak izvještavanja osvanuo je i na internetu.

BBC je još u toku dana prekinuo svoj program kako bi izvještavao javnost o stanju kraljice za koju se doznalo da je zdravstveno loše, dok su vijest o njenoj smrti podijelili u kasnim popodnevnim satima.

U trenutku kada su zvanično saopštili da je kraljica napustila ovaj svijet, gledateljima se obratio voditelj Huw Edwards.

"BBC prekida svoj redovni program kako bi vam prenio jedno važno obavještenje", započeo je na samom početku izjave.

Zatim je nastavio: "Buckinghamska palača objavila je vijest o smrti njenog veličanstva Kraljice Elizabete II. U saopštenju palača je kazala da je kraljica umrla mirno u Balmoral dvorcu ovog popodneva. Kralj i kraljica pratilja će ostati noćas u dvorcu Balmoral te se vratiti u London ujutru", saopćio je Edwards.

Edwards je vijest saopćio jedva suzdržavajući suze, a pred kamerama se pojavio obučen u crninu. Ipak, do kraja je ostao smiren, i nepromijenjene boje glasa.

Mnogi gledatelji i korisnici interneta čestitali su mu na izuzetnoj profesionalnosti, a društvene mreže preplavili su i "zahtjevi" da se voditelj proglasi vitezom zbog "besprijekornog" izvještavanja.

"Je li Huw Edwards već dobio titulu viteza? Mislim, već pet sati nije rekao ništa, i to na vrlo dostojanstven način", primijetili su pojedini gledatelji još prije vijesti o smrti kraljice.
"Kralj Charles treba mu dodijeliti titulu viteza. Edwards je takav profesionalac, smiren", dodao je drugi korisnik.

Neki su podsjetili i kako je voditelj ove sedmice radio "danonoćno" usred imenovanja nove premijerke, do posljednjih događaja sa kraljicom.

"Huw Edwards nije imao minute ni da udahne u posljednja 3 ili 4 dana, između Westminstera i sada kraljice. Budimo iskreni, čovjek je besprijekorno obavio svoj posao", zaključio je jedan od korisnika.

[TWITTER]1567969272600662019[/TWITTER]

"Neprestano razmišljam o tome kako je Huw Edwards uspio izvještavati javnost dobrih pet sati i više, ne otkrivajući apsolutno ništa, a na kraju tog maratona ipak je isporučio jedinu poruku koja je bila od izuzetne važnosti cijeloj naciji. Istinski profesionalac", napisala je jedna korisnica.

"Huw Edwards radi sjajan posao. Ako iko zaslužuje biti proglašen vitezom, to je on", složili su se brojni korisnici.

Inače, Edwards je u poslu televizijskog voditelja već više od 30 godina, a BBC-ju se pridružio još 1984. godine kao pripravnik za vijesti.