Naljutili obožavatelje
0

Vogue na meti kritika: Iz prenesene objave izostavili dio gdje se spominje pomoć za Palestinu

I. B.
Vogue je ovim potezom naljutio svoje obožavatelje (Foto: Instagram)
Vogue je ovim potezom naljutio svoje obožavatelje (Foto: Instagram)
Magazin Vogue prenio je objavu Gigi Hadid koja je prije nekoliko dana izjavila kako će pomoći žrtvama Ukrajine, no izostavivši dio u kojem spominje da će nastaviti podržavati i one koji isto proživljavaju u Palestini. Zbog svog poteza naišli su na brojne kritike.

Manekenka je u nedjelju na svom Instagramu objavila niz fotografija ispod kojih je objasnila kako će i ona dati svoj udio u pomoći žrtvama Ukrajine, ali i nastaviti podržavati Palestinu, odakle je njen otac Mohamed Hadid.

"Obećavam da ću donirati svoju zaradu od revija za pomoć onima koji pate od rata u Ukrajini, kao i da ću nastaviti podržavati one koji proživljavaju isto u Palestini. Naše oči i srca moraju biti otvoreni za svu ljudsku nepravdu. Dalje ruke od Ukrajine. Dalje ruke od Palestine", napisala je manekenka između ostalog.

Vogue je u cijelosti prenio njenu objavu na svom profilu, međutim nedugo zatim, svjetski poznat magazin odlučio je iz svoje objave izostaviti dio gdje se spominje Palestina.

Svojim potezom dodatno su razljutili mnoge korisnike društvenih mreža te se istim ponovo plasirali na vruću klupu "neetičnog novinarstva".

"Žalosno je što je magazin Vogue u svojoj objavi o Gigi Hadid gdje je izjavila da će donirati svoju zaradu Ukrajini i Palestini - njene vlastite riječi - izostavio iz svoje objave na Instagramu. Ovo je tipičan primjer neetičnog novinarstva", jedan je od komentara.

"Od svog kolonizatorskog nasilja koje vrše nad nama, pokušaj da se obriše riječ 'Palestina' sigurno je najluđi i najočajniji", još jedan je komentar.

"Vratite njenu originalnu objavu", zahtijevali su pratitelji uglednog magazina.

"Pokušaj da se Palestinaci dehumaniziraju je stvarnost koja boli", pisali su po društvenim mrežama.

Mnogi komentari stizali su i ispod njihove objave.

"Palestinci žive pod brutalnom okupacijom preko 70 posljednjih godina. Sramotno je jer Vogue saginje glave pred tim zbog histerične kuknjave rasista", onaj je koji je prikupio najviše komentara te se nalazi na samom vrhu njihove objave.

"Sramotno", zaključio je neko kratko, dok je mnogima ovo djelovalo licemjerno i jer je sama Gigi Palestinka.

"Svaka čast Gigi koja se digla protiv ugnjetavanja i za mir", napisao je neko.