Podnijela i prijavu
0

Žena za koju tvrde da je glumila Isusa na ceremoniji OI otkrila da joj prijete silovanjem i smrću

L. R.
Barbara Butch (Foto: EFA-EFE/X)
Barbara Butch (Foto: EFA-EFE/X)
Francuska DJ Barbara Butch koja je nastupila na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, podnijela je prijavu nakon što je dobila niz uvrijeda i prijetnji smrću.

Naime, Butch je nastupala u drag showu tokom ceremonije, koji je izazvao brojne negativne reakcije jer su ovaj dio nastupa brojni gledatelji protumačili kao referencu na umjetničko djelo Leonarda da Vincija "Posljednja večera".

Advokat Barbare Butch rekao je da je njegovoj klijentici "prijećeno smrću, mučenjem i silovanjem, a također je bila meta brojnih antisemitskih, homofobnih, seksističkih i drugih uvreda".

No, francuske vlasti obično ispituju prijave prije nego odluče hoće li pokrenuti službenu policijsku istragu.

Direktor zadužen za umjetnički dio ceremonije Thomas Jolly negirao je sličnost s poznatim umjetničkim djelom, a neki stručnjaci za umjetnost rekli su da je prizor imao više sličnosti sa slikom grčkih bogova.

Umjesto toga direktor Thomas Jolly rekao je da je sekvenca nazvana "Svetkovina", inspirisana grčkom mitologijom i da ima za cilj slavljenje različitosti, dodajući da njegova namjera nije bila subverzivna, a nije želio nikoga ni ismijavati ili šokirati.