Pravda je spora, ali...
69

Život na visokoj nozi priveo se kraju? Sankcionisana pastorka Sergeja Lavrova

I. B.
Nakon što su se mnogi pobunili, stigle su i sankcije za Polinu Kovalevu (Ilustracija: Shutterstock)
Nakon što su se mnogi pobunili, stigle su i sankcije za Polinu Kovalevu (Ilustracija: Shutterstock)
Nove sankcije koje je izdalo Ujedinjeno Kraljevstvo pogodile su i 26-godišnju pastorku Sergeja Lavrova, za čiji su život na visokoj nozi ranije ovoga mjeseca mnogi tek saznali, a zatim se protiv toga i pobunili. Ipak, vrijeme da se naplate neki računi - sada je stiglo.
Polina Kovaleva pogođena je novim nizom sankcija koje je Velika Britanija izdala protiv ruskih oligarha, podzetnika i plaćenika.

Među 65 ruskih državljana nad kojima su sprovedene sankcije, Kovaleva je privukla definitivno najviše pažnje, budući da je ranije ovog mjeseca isplivalo kako živi luksuznim životom u stanu za koji je kao 21-godišnjakinja iskeširala preko 4 miliona funti.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova istaklo je kako sankcionisanje Poline šalje snažan signal za sve one koji misle da imaju koristi od udruživanja sa onima koji su na bilo koji način odgovorni za rusku agresiju.

"Svi oni su saučesnici u ubijanju nevinih civila i ispravno je da plate cijenu. Putin ne bi trebao gajiti nikakve iluzije. Ujedinjeni smo sa našim saveznicima i nastaviti ćemo zatezati obruč kako bi osigurali Putinov krah u Ukrajini. Neće biti popuštanja", izjavila je Liz Truss britanska ministrica vanjskih poslova.

Također, dodala je kako će svima koji su danas sankcionisani biti zamrznuta imovina u Ujedinjenom Kraljevstvu, što znači da nijedan građanin ili kompanija ne mogu raspolagati istom, a pojedinci su dobili i zabranu putovanja - izlaska u zemlju, ili ulaska u istu.

Polinu, koja je kćerka Svetlane Poljakove, navodne ljubavnice Sergeja Lavrova još od 2000-tih te se smatra i njegovom neslužbenom suprugom, raskrinkala je Maria Pevchikh, glavna istražiteljica Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK) kada je ranije priložila niz dokaza o luksuznom načinu života kojeg Polina vodi.

Maria je istakla kako jedini izvor Polininog novca može biti njena nezaposlena majka, a sasvim slučajno ljubavnica Lavrova.

Tada je zahtjevala da se sprovede pravda pod kojom je podrazumijevala da i sama Polina, koja Veliku Britaniju već dugo smatra domom, bude sankcionisana, a nedugo zatim to se i ostvarilo.

Danas, Maria se na svom Twitteru zahvalila svima koji su dijelili njenu objavu i doprinjeli tome da Polina snosi posljedice zbog veze sa svojim očuhom.

"Ko kaže da se problem ne može riješiti oglašavanjem preko Twittera? Polina Kovaleva danas je kažnjena. Njen glamurozni britanski život je gotov. Ovo se ne bi desilo bez svih vas, koji ste ovo lajkali, dijelili i pričali o tome", napisala je Maria.

Osim Kovaleve, sankcije uključuju Wagner Grupu - "privatnu vojsku Vladimira Putina", najveću rusku privatnu banku - Alfa banku, a tu su i milijarder i naftni tajkun Jevgenij Švidler, izvršni direktor Sberbanka Herman Gref, gradonačelnica Melitopolja Galina Danilčenko i drugi.