Za kraj ceremonije
29

Tom Cruise u stilu "Nemoguće misije" na zatvaranju OI, uporedo u Los Angelesu nastupi zvijezda

N. O.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Tom Cruise skočio je s krova nacionalnog stadiona u Parizu u sklopu finalnog dijela ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara i predaje zastave sljedećem domaćinu - Los Angelesu.

Crusie je sletio na teren stadiona gdje je dočekan s oduševljenjem te se fotografisao sa sportistima.

Preuzeo je olimpijsku zastavu i na motoru napustio stadion kako bi je prenio do Los Angelesa gdje će se održati narednje Ljetne olimpijske igre 2028. godine.

Uz pomoć unaprijed snimljenih scena vožnje kroz ulice Pariza, Cruise je potom "poletio" do Los Angelesa.
Uslijedio je i skok padobranom, planinarenje te predavanje zastave kod znaka Hollywood.

Američki mediji ranije su najavili njegovo pojavljivanje na zatvaranju, nakon što je ranije primijećen zajedno s brojnim drugim zvijezdama na tribinama dvorana gdje je pratio takmičenja na Olimpijskim igrama.

Nakon toga, uslijedlo je i javljanje iz Los Angelesa gdje su na plaži nastupali Red Hot Chili Peppersi, kao i Billie Eilish te Snoop Dogg.
Naposlijetku je Snoop Dogg, kao ličnost koja je obilježila Olimpijske igre, mahao olimpijskom zastavom.
Umjetnički direktor Thomas Jolly na zatvaranju je spojio "čudo s distopijom", na ceremoniji koju su odlikovali mračniji elemente od radosnog tona ceremonije otvaranja koja je privukla rekordnu publiku od više od milijardu ljudi širom svijeta.

Na binu je "iz svemira" sletio Zlatni putnik odnosno Golden Voyager, a cilj bio transportirati publiku kroz prostor i vrijeme.

Smješteno u mračnom, misterioznom pejzažu, putovanje Zlatnog putnika je obilježilo dramatično osvjetljenje i epska muzika. Potraga lika kulminirala je snažnim susretom sa boginjom Nikom i završila se sekvencom levitacije, praćenom Himnom Apolonu. Ovu historijsku himnu izveo je Alain Roche, viseći u zraku.