Poznata pjevačica
45

U 91. godini preminula majka Whitney Houston: Legendarnoj Cissy karijeru je obilježilo nekoliko hitova

D. V.
Cissy Houston (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Cissy Houston (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Cissy Houston, poznata pjevačica i majka Whitney Houston preminula je u 91. godini života.

Ovu informaciju potvrdila je njena snaha, Pat Houston na svom Instagram profilu gdje je navela: "Tužno je što moram objaviti da je danas preminula naša voljena Cissy Houston. Molim vas da se molite za našu porodicu."

Cissy je preminula u svom domu u New Jerseyju dok je bila na kućnom liječenju zbog Alzheimerove bolesti. Najveću podršku pružali su joj članovi porodice.

Cissy Houston rođena je 30. septembra 1933. godine u Newarku. Odrasla je u muzičkoj porodici, a karijeru počela pjevajući u crkvenom horu, te kasnije kao članica gospel grupe Dinkard Singers koju je osnovala njena starija sestra Lee.

Njen jedinstveni glas i talenat privukli su pažnju i ubrzo je postala izuzetno tražen prateći vokal. Tokom 1960-ih godina pridružila se pratećoj grupi "Sweet Inspirations", koja je sarađivala sa legendama poput Arethe Franklin i Elvisa Presleya.

Kroz naredne godine i razvoj svoje karijere radila je sa mnogim muzičkim velikanima poput Dionne Warwick, Otis Redding i Jimi Hendrix.

Kao solo umjetnica Houston je izdala nekoliko albuma, a istakla se sa hitovima poput "Think It Over" i "Warning - Danger". Dobitnica je dvije Grammy nagrade i to za najbolji gospel nastup 1996. godine i za najbolji album pod nazivom "He Leadeth Me", 1998. godine. Ovim nagradama potvrdila je svoj status i kvalitet u muzičkoj industriji.

Njen život obilježila su i tragična privatna dešavanja, poput prerane smrti njene kćerke Whitney Houston.

Cissy Houston i Whitney Houston (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Cissy Houston i Whitney Houston (Foto: Shutterstock/Klix.ba)

Cissy je napisala memoare "Remembering Whitney: My Story of Love, Loss, and the Night the Music Stopped" u kojima je podijelila svoja sjećanja na Whitney, svoju porodicu i izazove kroz koje su prošli kroz život.