Objavljena karta
177

Andrić, Izetbegović, Kusturica: Pogledajte ko su najistaknutije osobe u BiH

D. J.
Foto: Wikipedia/EPA-EFE
Foto: Wikipedia/EPA-EFE
Znate li ko je najznačajnija osoba koja potječe iz vašeg rodnog grada ili države?

Zahvaljujući interaktivnoj mapi koja je objavljena ove sedmice od danas to možete saznati u nekoliko klikova.

Pa je tako Sean Connery najistaknutija osoba koja dolazi iz Edinburgha, dok je Barack Obama na vrhu liste u Honoluluu, a Freddie Mercury u Zanzibaru.

Karta je nastala prema ideji istraživača i geografa Mapboxa Topija Tjukanova, a temelji se na studiji objavljenoj u junu ove godine.

U studiji, istraživači s Univerziteta u Parizu odlučili su izračunati ugled osobe na temelju podataka iz Wikipedije i Wikidata, piše Daily Mail.

"Novi dio literature ima za cilj izgraditi najopsežniju i najtačniju bazu podataka značajnih pojedinaca", napisao je istraživački tim predvođen Morgane Laouénan.

Podaci uzimaju u obzir brojne čimbenike, uključujući broj unosa na Wikipediji, duljinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu od 2015. do 2018. i ukupan broj vanjskih poveznica.

"Koristeći te podatke, karta pokazuje rodna mjesta 'najistaknutijih ljudi' diljem svijeta'", objasnio je Tjukanov.

Najistaknutije osobe, prema ovoj karti, u Bosni i Hercegovini su Gavrilo Princip, Ivo Andrić, Alija Izetbegović, Vahid Halilhodžić, Emir Kusturica i Ante Pavelić.

U Hrvatskoj su to Nikola Tesla, Josip Broz Tito, Mario Mandžukić, Rade Šerbedžija, Luka Modrić i Goran Višnjić.

Najistaknutija osoba u Srbiji je Novak Đoković. Slijede ga Slobodan Milošević, Monika Seleš, Nemanja Vidić, Bata Živojinović i drugi.