U 17 dana 1.500 km
35

Biciklom od Velike Britanije do Švedske: Matilda je podijelila iskustvo ovog putovanja

B. R.
Matilda Welin
Matilda Welin
Matilda Welin je odlučila da putovanje avionom od Londona do Švedske zamijeni bicikliranjem. Na dva točka je za 17 junskih dana prešla 1.500 kilometara.

Prije nego što se odlučila na putovanje ekološki najprihvatljivijim prijevoznim sredstvom, napravila je plan putovanja. Uživala je u pravljenju tog plana, pri čemu se koristila mobilnim aplikacijama za bicikliste, Facebookom i Google Street Viewom. Planiranje je podrazumijevalo i to da odredi koje lokacije će posjetiti.

"U male torbe, koje sam kupila na rasprodaji za 50 funti (115 KM), stavila sam jaknu za kišu, pantalone, odjeću za spavanje, džemper od flisa i par rukavica. Tu su bili toaletni pribor, komplet prve pomoći, alat za popravku bicikla, kreditna kartica, mobitel i pasoš", navela je Matilda.

Kako se bližio dan polaska, radila je pilates kako bi spriječila zamor ramena i ruku te je imala trodnevnu probnu vožnju. Kao posljednju stvar na listi obaveza, za koju je navela da joj je bila najstrašnija, istakla je da je morala naučiti kako da popravi probušenu gumu.

"Zastrašena komplikovanom mehanikom, bicikl dajem na najjednostavnije popravke, zbog čega gubim novac i odajem dojam 'netehničke' žene. Potrošila sam 85 funti (195 KM) na trosatni kurs održavanja bicikla u Londonu. Bilo je skupo, ali se isplatilo. Nakon toga sam promijenila dvije probušene unutrašnje gume. Bila sam spremna da krenem", ispričala je.

Na putovanju biciklom je prošla kroz sedam država, odsjedajući u jeftinim hotelima, jednom nizozemskom zamku i domovima ljudi.

"Svako jutro sam se zaustavljala na doručku u malim kafićima, a svaku večer sam u umivaoniku ručno prala jedan komplet biciklističke odjeće. Većina mojih smještaja je koštala 20-40 funti (45-90 KM), a planirala sam dnevni maksimum od 50 funti (115 KM), povrh troškova za hranu u piće. No, kada vam veći dio dana zauzme bicikliranje, nemate mnogo vremena za trošenje novca. Često sam bila ispod planiranog budžeta", istakla je.

Matilda je naglasila da nije sve bilo lako. Naime, imala je neprijatnosti s motociklima i pojedinim vozačima automobilam koji su vikali na nju. Kao najbolju odbranu od neprijatnosti je istakla poznavanje zakona o biciklizmu u svakoj državi. Objasnila je kako joj je ovo putovanje promijenilo njeno viđenje putovanja na velike udaljenosti.

"Dok sam okretala pedale, osjećala sam da doživljavam pravu udaljenost putovanja koju sam prije doživljavala tako opušteno i koju sam tako često prelazila avionom. Svijet oko mene se polako mijenjao", konstatirala je.

Po dolasku u Švedsku, susrela se s majkom na nekoliko sati. Taj susret je bio kratak jer je dugo putovala, a ubrzo je morala vratiti u London na posao. U London se vratila avionom. Kako je naglasila, ukupno je na putovanje biciklom potrošila 1.400 funti (3.227 KM), što je mnogo više od cijene avionske karte od 100 funti (230 KM) ili cijene karte za voz od 350 funti (805 KM).

No, kako je ukazala, cijena ovog biciklističkog putovanja je cijena nezaboravnog iskustva te pokazatelj da je sve moguće ako se pripremite. Ovo putovanje joj je promijenilo i pogled na transport, prenosi BBC.