Neugodna situacija
164

Bidenov posljednji lapsus kruži internetom, dozivao preminulu ženu: "Jackie, jesi li tu?"

I. B.
Joe Biden je imao još jedan gaf (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden je imao još jedan gaf (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Joe Biden je postao poznat po gafovima koji ga dovode u neugodne situacije. U onom posljednjem, obraća se preminuloj članici Kongresa, dozivajući njeno ime.

Tokom knnferencije o borbi protiv gladi koja se održala jučer, Biden je zazivao članicu Kongresa iz Indiane Jackie Walorski koja je poginula u prometnoj nesreći u augustu.

Želeći se zahvaliti organizatorima konferencije, Biden je počeo tražiti: "Jackie, jesi li tu? Gdje je Jackie?", očigledno zaboravivši da je ona preminula.

"Mislio sam da će i ona biti tu", govori zbunjeni Biden, a njegov gaf odmah se proširio društvenim mrežama.

Inače, Walorski je bila jedan od od organizatora spomenute konferencije. Poginula je u teškoj saobraćajnoj nesreći 3. augusta, zajedno s još dvojicom djelatnika.

I američki predsjendik tada je objavio saopćenje u kojem je naveo da su on i njegova supruga Jill "šokirani i ožalošćeni" zbog njezine iznenadne smrti.

Iako je neke nasmijao Bidenov nastup, bilo je i onih koji su iskritikovali, a naročito jer mu se ovakvo što često dešava.

"Uistinu užasna i sramotna pogreška", napisala je zastupnica Vicky Hartzler.

Bidenova glasnogovornica Karine Jean-Pierre objasnila je kako je Biden neposredno prije svog govora spominjao Walorski i njen nevjerovatan rad, te da mu je sigurno ona bila prva na pameti kada se želio zahvaliti svima koji su doprinijeli organziaciji konferencije.

Inače, američki predsjednik je sa svojih 79 godina najstariji čovjek na toj dužnosti u historiji Amerike, a to ne sprečava mnoge da ističu njegovu dob i pripisuju joj njegove neugodnosti.