Mnogo drugačije
28

Kako je izgledao život u Sarajevu u prošlosti? Pogledajte snimke glavnog grada iz 1915. godine

N. C.
(Screenshot: YouTube)
(Screenshot: YouTube)
Vrlo često se susrećemo sa starim fotografijama Sarajeva, ali snimci iz prošlosti našeg grada nisu toliko dostupni javnosti.

Sigurno se ponekad zapitate kako je Sarajevo izgledalo u prošlosti, kako se živjelo, kako se oblačilo? Odgovor možete potražiti u videosnimku iz 1915. godine koji upravo pruža uvid u svakodnevni život Sarajeva davne prošlosti.

Na snimku se vidi Baščaršija koja vrvi ljudima, uglavnom muškarcima i dječacima, tek se poneka žena može vidjeti u masi. Na baščaršijskom trgu prikazano je mnoštvo tezgi na kojima se prodaju uglavnom prehrambeni proizvodi.

Muškarci su odjeveni u narodnu nošnju tog vremena koju su sačinjavale košulju, čakšire, prsluke i neizostavne fesove na glavi. Tak poneki prolaznik je bio odjeven u odijelo te na glavi nosio šešir. Također, i dječaci su bili odjeveni kao i odrasli muškarci i nosili su fesove.

Preko pasa su stariji i ugledniji muškarci obično nosili bensilah – široki kožni pojas u kojem je stajao pribor za pušenje (lula, duhan kesa, kresivo, mašica za žar, veliki i mali nož, sitni novac i sl.). Na glavi su muškarci nosili kape od pusta, omotane šalom, a od sredine 19. stoljeća sve češće fes, i to pripadnici svih konfesija, pri čemu je razlika bila samo u bojama i detaljima.

Žene su odjevene u dimije i bluze, a na glavama su nosile marame. Također, na snimku se mogu primijetiti i žene odjevene u po bečkoj modi. Na ulicama Sarajeva u ovom periodu istovremeno su se mogli vidjeti i jemenije, zarevi, fesovi, feredže i dimije, kao i šeširi, duge suknje, sakoi, prsluci, polucilindri, žaketi i kravate.

Potom snimak prikazuje sarajevske mostove i Vijećnicu, a na kraju se ulicom marširaju austrougarske vojne trupe.