Originalni dizajn
0

Melania Trump najavila obnovu vrta ruža u Bijeloj kući

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Melania Trump najavila je jučer obnovu vrta ruža u Bijeloj kući. Melania namjerava obnoviti prostor kako bi više nalikovao originalnom dizajnu koji je uspostavio predsjednik John F. Kennedy.

Obnova će trajati nekoliko sedmica, a vrt ruža će za to vrijeme biti van upotrebe.

"Sam čin renoviranja vrta uključuje naporan rad i nadu u svjetliju budućnost. Očuvanje historije i ljepote Bijele kuće i njenih temelja svjedoči našoj predanosti američkim idealnima, čuvajući ih za našu djecu i generacije koje dolaze", izjavila je Melania Trump.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država posljednjih sedmica češće koristi vrt ruža za davanje izjava i konferencije za medije. Naime, u vrijeme pandemije koronavirusa boravak na otvorenom pruža veću sigurnost od potencijalnog širenja ovog virusa.

"Renoviranje će također učiniti prostor pristupačnijim za osobe s invaliditetom, a bit će poboljšan i za audio-vizuelne potrebe", rekla je Melania.

Odluka o preuređivanju vrta ruža donesena je prije nekoliko mjeseci. Veliki projekti i renoviranja u Bijeloj kući obično se izvode u toku augusta, kada je prva porodica SAD-a na godišnjem odmoru.

Renoviranje ovog prostora je samo jedno u nizu za vrijeme Trumpove vladavine. Već su obnovili kuglanu, zidne obloge u Crvenoj sobi, namještaj u Plavoj sobi, itd.

Renoviranje javnih soba Bijele kuće finansira se privatnim donacijama Historijskom udruženju Bijele kuće, neprofitnoj ustanovi za nadgledanje očuvanja i održavanja Narodnog doma.