Niko ne zna gdje su
119

Nestalo 11 milijardi eura koje je slavni bogataš želio ostaviti svom bivšem vrtlaru

D. J.
Foto: X/Profimedia
Foto: X/Profimedia
Krajem prošle godine svijetom se proširila nevjerovatna vijest da Nicolas Puech, 81-godišnji Francuz i glavni dioničar Hermèsa s procijenjenim bogatstvom od oko 11 milijardi eura, namjerava dio svojeg ogromnog bogatstva ostaviti svom bivšem vrtlaru.
Naime, ovaj samac bez djece odlučio je usvojiti svog bivšeg kućnog pomoćnika, 51-godišnjeg Marokanca Abderrazzacka Jadila Butraka, kako bi mu mogao ostaviti svoje ogromno bogatstvo, no čini se da od cijele te priče neće biti ništa.

Prema pisanju stranih medija, u trenutku kada je Nicola Puech poželio prodati i ostaviti Marokancu 5,7 posto svojih dionica u vrijednosti od 11 milijardi eura, od kojih je 4,9 posto njegovih, a 0,8 u vlasništvu zaklade osnovane na njegovo ime, 81-godišnjak je otkrio kako su iste - nestale! Da, dobro ste pročitali, dionicama nema nikakvog traga, a gdje su one i što se s njima u međuvremenu dogodilo, nitko ne zna.

Puechovi odvjetnici Grégoire Mangeat i Fanny Margairaz svim se silama trude doznati jesu li iste prodane, vraćene samoj tvrtki ili su dio prijevare za koju je, navodno, odgovoran dugogodišnji financijski savjetnik Puecha, Eric Freymond. Upravo njega je Puech, putem svojih odvjetnika, prijavio sudu u Ženevi.

Inače, Freymond je od 1998. vodio brigu o nasljedstvu Nicolasa Puecha, prapraunuka Thierryja Hermèsa, a zajedničkom odlukom tada je počeo dionice Hermèsa prebacivati u Švajcarsku banku budući da se milijarder preselio upravo u tu državu zbog manjih poreza. Njih dvojica suradnju su okončali 2022. kada je Puech odlučio najveći dio svog nasljedstva ostaviti upravo marokanskom vrtlaru koji se sa ženom i njihovo dvoje djece brinuo o njemu tijekom pandemije koronavirusa.

Upravo ta njegova odluka da nasljeđe tvrtke koja je bila dio francuske historije, budući da je osnovana davne 1837. i dan danas je nositi stvari s potpisom Hermèsa stvar prestiža, šokirala je sve, no sudac ipak nije povjerovao u priču da je Freymond, koji je 24 godine upravljao cijelom imovinom, krivac za nestanak dionica i svog bogatstva.

Sud je svoju odluku obrazložio riječima da to što je Freymond imao apsolutnu Puechovo povjerenje, te mu je ovaj u više navrata potpisivao bjanko čekove, ne znači da je on to i zloupotrijebio. Same dionice, kažu, nisu nestale preko noći, već tijekom godina raznim financijskim transakcijama koje su prolazile "ispod radara" i kojima je dana gotovo nemoguće ući u trag.

I dok Puech i dalje ima sasvim dovoljno za pristojan život, osobito jer još uvijek u vlasništvu ima niz vrijednih nekretnina i pokretnina koje u svakom trenutku može unovčiti, na gubitku je jedino Marokanac Abderrazzack Jadil Butrack i njegova porodica.