Mamac za kolekcionare
23

Ovako izgleda najmanja Rubikova kocka: Košta blizu pet hiljada eura

D.V.
Najmanja Rubikova kocka (TikTok)
Najmanja Rubikova kocka (TikTok)
Japanski proizvođač igračaka MegaHouse predstavio je najmanju Rubikovu kocku za čije slaganje bi mogla zatrebati pinceta.

Svaka stranica kocke napravljena je od aluminija i veličine je oko pet milimetara. Teška je samo 0,3 grama i otprilike hiljadu puta je manja od originalne Rubikove kocke.

Iz MegaHouse su za CNN kazali da su sa razvojem koncepta počeli prije četiri godine, a process proizvodnje počeo je 2022. godine. Guinnessova knjiga rekorda proglasila je ovu Rubikovu kocku najmanjom rotirajućom kockom u avgustu ove godine.

@guinnessworldrecords

Smallest rotating puzzle cube 🔎 4.90 mm (0.19 in) wide 4.92 mm (0.19 in) tall and 4.99 mm (0.19 in) long by MegaHouse Corporation 🇯🇵

♬ original sound - Guinness World Records
Ovaj minijaturni model srušio je rekord britanskog dizajnera Tonyja Fishera iz 2016. godine, kada je predstavio verziju kocke veličine 5.6 milimetara.

Cijena jedne ovakve Rubikove kocke je oko 4.950 eura, a sudeći prema tome ona će prije biti kolekcionarski predmet, a ne igračka.

Inače, prvu Rubikovu kocku izumio je Erno Rubik 1974. godine, a od tada je prodano više 500 miliona. Takmičenja u brzom slaganju kocke održavaju se širom svijeta, a trenutni svjetski rekorder je Max Park koji je standardnu Rubikovu kocku složio za 3,13 sekundi.

Vezani članci