Otkriće je zabilježeno u prahistorijskoj pećini u blizini Haife u Izraelu dok su istraživači proučavali grobnicu polunomadskih lovaca-sakupljača. Danas se vjeruje da se pivo počelo praviti prije 5.000 godina, no, ukoliko su tvrdnje istraživača tačne, granica se značajno pomijera.
Istraživači smatraju da je pivo pravljeno kako bi se koristilo u ritualima u čast mrtvih.
Profesorica s Univerziteta Stanford Li Liu je rekla da istraživači pokušavaju utvrditi koju biljnu hranu su jeli ljudi koji su živjeli između paleolitskog i neolitskog doba kada su otkrili tragove alkohola zasnovanog na pšenici i ječmu.
Analizirani tragovi su pronađeni u kamenim posudama na oko 60 cm ispod površine tla u pećini. Posude su korištene za čuvanje i spremanje hrane od različitih vrsta biljaka uključujući zob, mahunarke, lan i slično.
Prahistorijsko pivo je vjerovatno izgledalo mnogo drugačije od današnjeg. Istraživači su uspjeli rekreirati to pivo i uporediti ga s ostacima koje su pronašli. Pvo pivo se sastojalo od žitarica za proizvodnju slada, potom bi uslijedilo zagrijavanje i fermentacija "divljim" kvasom. Piće je fermentisano, ali je vjerovatno bilo slabije od "modernog" piva.