Izazvala brojne reakcije
40

Poljubac koji je šokirao svijet: Kćerka homofobnog predsjednika ljubi brazilsku manekenku

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Kćerka predsjednika Kameruna Brenda Biya šokirala je tamošnju javnost i izazvala burne reakcije nakon što je objavila fotografiju na kojoj ljubi drugu ženu.

Naime, homoseksualnost je ilegalna u zemlji kojom vlada njezin otac, 91-godišnji Paul Biya, a kazne su brutalne.

Brenda na fotografijama ljubi brazilsku manekenku Layyonsu Valençu.

"Luda sam za tobom i želim da cijeli svijet to zna", napisala je ispod objave.

Fotografijom je potaknula glasine da je u istospolnoj vezi, a iako objavom nije eksplicitno navela svoju seksualnu orijentaciju, Brenda je podijelila na Instagramu članak koji je objavio francuski "Le Monde", u kojem se navodi da je "izašla iz ormara".

Podijelila je i poruke podrške koje je dobila u međuvremenu. Ipak, zbog brojnih homofobnih komentara ugasila je mogućnost komentiranja ispod fotografije.

Prilikom odgovaranja na komentare, koje u to vrijeme još nije isključila, odgovorila je na pitanje što će reći njezin otac, s obzirom na stroge zakone u Kamerunu.

"Niko neće imati šta reći jer će samo ljubav pobijediti. Ne odobravam mržnju, mislim da bi se mentalitet trebao promijeniti, ali promijenit će se kada ljudi budu spremni", odgovorila je.

Nagađa se da je Brenda fotografiju objavila zbog publiciteta, s obzrirom na njezinu reputaciju da objavljuje stvari koje mnogi Kamerunci smatraju kontroverznima.

Mnogi su je podsjetili da je javno "outanje" privilegija za samo šačicu sretnih Kamerunaca, dok ostali strahuju od strogih kazni.

Kamerunski zakoni još od 1972. godine ne priznaju LGBT, a zbog bivanja u istospolnim odnosima ili vezama i podrške LGBT-a prijete im čak i zatvorskom kaznom. Policija je brutalna pri uhićenjima, a često uključuje fizičko nasilje, premlaćivanja, dok se suočavaju s nehumanim postupanjem s ciljem iznuđivanja priznanja ili kažnjavanja zbog njihove seksualne orijentacije. Biya ne živi u Kamerunu, stoga ne podliježe ovom strogom zakonu.

Paul Biya jedan je čelnika države s najduljim stažem u Africi, a predsjednikom Kameruna postao je prije 42 godine.