Traje do 10. augusta
23

Prva Helem Nejse Talent akademija okupila 60 mladih kreativaca iz cijele regije

I. S.
Foto: Sulejman Omerbašić
Foto: Sulejman Omerbašić
Svečanim otvorenjem u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina počela je prva Helem Nejse Talent akademija - sedmodnevna ljetna škola iz oblasti kreativnih industrija.

Na više od 10 lokacija u Sarajevu, 60 mladih kreativaca iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore imat će priliku razvijati svoje znanje i vještine iz pet oblasti: kreativno pisanje, muzička produkcija, grafički dizajn i animacija, novinarstvo i novi mediji te odgovorno programiranje.

Punu podršku u tome će im pružiti čak 55 predavača i panelista, među kojima su i široj javnosti poznata imena poput Selme Alispahić Aleksadra Stankovića, Damira Šagolja, Svetislava Jovanova, Bojana Hadžihalilovića...

"Sretni smo i zadovoljni što svjedočimo početku prve a vjerujemo ne i posljednje Helem Nejse Talent akademije. Posebno nam je drago zbog velikog odaziva na konkurs, tokom kojeg smo za polaznike i polaznice odabrali 60 talentovanih, perspektivnih i vrijednih ljudi iz cijele regije. Sa njima će tokom sedam dana raditi 55 predavača, vrhunskih stručnjaka u svojim domenama koji će podijeliti svoja znanja i iskustva sa budućim profesionalcima u oblastima kreativnih industrija. Duboko vjerujemo da kreativne industrije imaju veliki potencijal da doprinesu društvu i utječu na pozitivne promjene", poručuju iz Helem Nejse kolektiva.

Katarina Mirić je polaznica programa Novinarstvo i novi mediji i u Sarajevo je došla iz Splita. Kaže kako je ovo jedistvena prilike za rad na sebi, ali i upoznavanje novih ljudi, širenje mreže poznanstava te izlazak iz zone komfora.

"Različiti karakteri, različiti ljudi, različite zemlje, tradicije i kulture... Sa mnogim ljudima sam razgovarala i shvatila sam: da nije ove akademije, ko zna kada bih imala priliku na jednom mjestu upoznati toliko različitih ljudi, dijeliti znanja, mišljenja i iskustva. Ovo je prva akademija i nadam se da će ih biti još u budućnosti. Vjerujem da će biti izvrsno ovih sedam dana, ali i narednih godina", rekla je Katarina.

Na sesijama kritičkog mišljenja, polaznici će kroz panel diskusije i otvorene razgovore, propitati teme aktivizma, slobode govora, govora mržnje, hip hopa kao platforme za društveni angažman, a posebnu pažnju u najavi izazvao je panel "Bruca Braca Bruda Brada: umjetnost, publika i utjecaj na društvo".

"Kreativne industrije i talenti mladih čine ključne faktore u rastu savremenih ekonomija, kao i društvenom napretku. Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno na svoju kreativnu industriju i njenu moć da uzburkava i inspiriše društvo. Veliko nam je zadovoljstvo da radimo sa Helem Nejse na ovoj Talent Akademiji koja obuhvata mlade cijelog regiona, sa svim njihovim unikatnim perspektivama", izjavio je Neil Kavanagh, otpravnik poslova Britanske ambasade u BiH, koji se obratio na svečanom otvorenju.

Program akademije je počeo je danas i trajat će do 10. augusta. Pored teoretskih predavanja, polaznici će imati priliku čuti iskustva etabliranih profesionalaca iz industrije, raditi praktične radove te posjetiti muzičke studije, novinarske redakcije i uspješne regionalne firme.

Helem Nejse Talent akademija organizuje se u sklopu projekta koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva kroz UK International Development.