U Zemaljskom muzeju
26

Putovanje u prošlost: Zavirite u živote čuvenih vladarica Balkana uz pomoć virtuelne realnosti

N. O.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Zanima vas kako su izgledali životi nekih od najpoznatijih vladarica u BiH i zemljama regije? Sada uz pomoć virtuelne realnosti u Zemaljskom muzeju, ali i uz pomoć AR aplikacije, možete "zaviriti" u svijet i okruženje u kojem su živjele.

Naime, riječ je o projektu SHELeadersVR (Vladarice Balkana) koji finansira Evropska Komisija iz Creative Europe granta. U okviru projekta su kreirane VR (virtuelna realnost) i AR aplikacije (uvećana realnost) koje posjetiocima Zemaljskog muzeja te drugih partnerskih muzeja predstavljaju bosansku kraljicu Jelenu Grubu, srpsku kneginju Milicu Hrebeljanović, makedonsku kraljicu Mariju Paleologos, albansku kraljicu Vojsavu Tribaldu i crnogorsku kraljicu Izabetu Crnojević.

Projekat su predstavili prof.dr. Emir O.Filipović, prof.dr. Selma Rizvić, koordinatorica Projekta te Bojan Mijatović.

Vladarice se nalaze u virtuelnim rekonstrukcijama zamkova u kojima su živjele i pripovijedaju o značajnim događajima iz svoje vladavine. Riječ je o edukativnoj VR kompjuterskoj igri, a korisnici imaju priliku da virtuelno prošetaju kroz te objekte i pronađu digitalizirane muzejske eksponate.

"Kada stavite naočale na glavu vi se nađete u prostoriji zamišljenog zamka koji ima šest vrata - pet vrata vode u pet država i na svakim se nalazi grb te države. Kada uđete na svaka od vrata slijedi digitalna priča gdje kraljica iz te države priča o svojoj sudbini, svom životu i iza nje se pojavljuju rekonstrukcije mjesta gdje je ona živjela i o kojima priča. Vidi se video ostataka te građevine, a potom se iza nje pojavljuje prikaz kako je nekad izgledala. Ona spominje neke predmete koje će korisnik kasnije tražiti jer kad se završi priča dobija zadatak da ih traži. Kad sakupi sve predmete dobije čestitku za ispunjenu misiju i ulazi u posljednju prostoriju gdje se nalaze interaktivni 3D modeli svih tih predmeta", pojasnila je Selma Rizvić na predstavljanju projekta.

Bojan Mijatović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bojan Mijatović (Foto: I. Š./Klix.ba)

U prvoj godini (2022) projekta snimljeno je 360 videa sa odabranih lokacija i kreirani su scenariji za digitalne priče. Druga godina (2023) bila je posvećena proizvodnji VR i AR aplikacija, a u trećoj godini (2024) vrši se evaluacija korisničkog iskustva i instalacija aplikacije u partnerskim muzejima.

AR aplikacija radi na mobilnim uređajima na lokacijama digitalno rekonstruisanih kulturnih spomenika, a među njima su Bobovac u Bosni i Hercegovini, kula Donžon na kruševačkoj tvrđavi u Srbiji, kraljevska palata na skopskoj tvrđavi u Makedoniji, starokršćanska bazilika u Kruje u Albaniji i stari manastir Ćipur na Cetinju u Crnoj Gori. Posjetioci kroz svoje mobitele ili tablete mogu preko slike sa kamere vidjeti kraljice i iza njih originalni izgled ostataka historijskih građevina.

Selma Alispahić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Selma Alispahić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Bh. glumica Selma Alispahić tumačila je likove svih pet vladarica predstavljenih u aplikaciji te posudila glas njihovim likovima koji se mogu čuti u aplikaciji.

Konzorcij projekta čine Udruženje DIGI.BA iz Bosne i Hercegovine kao koordinator, NoHo iz Irske, Arheološki institut Beograd, Narodni muzej Crne Gore i Sarajevska škola za nauku i tehnologiju, a u tim su uključeni i eksperti iz laboratorije za kompjutersku grafiku Sarajevo Graphics Group sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te lokalni koordinatori iz Albanije i Makedonije.

VR showroom u Zemaljskom muzeju bit će dostupan za javnost vikendom od 14 do 18 sati.