Pokloni od zvaničnika
26

Šta su sve u 2021. darovali prvoj dami SAD-a: Najskuplji poklon je od supruge predsjednika Afganistana

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prva dama SAD-a Jill Biden tokom 2021. godine na poklon je od svjetskih zvaničnika i njihovih supruga dobivala razne poklone, a na listi se ističu različiti modni dodaci te skupocjeni svileni tepih koji košta 19.200 dolara.
U izvještaju State Departmenta koji je pobrojao šta je sve američki predsjednik Joe Biden dobio u 2021. godini od svjetskih lidera, pobrojani su i pokloni koje je u spomenutoj godini dobila i njegova supruga Jill.

Prva dama Sjedinjenih Američkih Država dobila je različite predmete, počev od raznih komada nakita do skupocjenog svilenog tepiha.

Izvještaj navodi da je Jill od prve dame Južne Koreje dobila sliku u vrijednosti od 1.100 dolara. Od supruge premijera Japana dobila je broš s biserima u vrijednosti 1.000 dolara.

Zanimljivo je da joj je Kate Middleton koja je u to vrijeme nosila titulu vojvotkinje od Cambridgea poklonila više poklona i to kristalnu vazu, knjige "Hold Still" i "The Land Gardeners Cut Flowers" i ručno rađenu korpu.

Poklon koji je imao najveću novčanu vrijednost je onaj koji joj je uručila prva dama Afganistana, a radi se o svilenom tepihu čija se vrijednost procjenjuje na 19.200 dolara.

Jill Biden je također na poklon dobivala i naušnice, svilu, kao i dizajnersku torbicu koju joj je poklonio italijanski predsjednik Sergio Mattarella, a čija se vrijednost procjenjuje na 2.410 dolara.