U jeku rata u Ukrajini
102

Tinejdžer koji je pratio avion Elona Muska sad nadgleda kretanje ruskih tajkuna

N. O.
Roman Abramovič, jedan od milijardera pod Sweeneyevim nadzorom (Foto: EPA-EFE)
Roman Abramovič, jedan od milijardera pod Sweeneyevim nadzorom (Foto: EPA-EFE)
Tinejdžer poznat po tome što je pratio avion Elona Muska počeo je nadgledati putanje letova ruskih oligarha dok njihovo kretanje dolazi pod sve veću kontrolu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Na novom Twitter nalogu kreiranom tokom vikenda, 19-godišnji Jack Sweeney sa Floride već je prikupio skoro 162.000 pratilaca dok prati privatne avione najmanje 21 ruskog milijardera i tajkuna.

Prema novom nalogu @RuOligarchJets, privatni avioni i helikopteri Romana Abramoviča, vlasnika fudbalskog kluba Chelsea, od ponedjeljka polijeću i slijeću na raznim destinacijama uključujući Moskvu, Baku, Saint Kitts i Nevis i Dubai.

Osim praćenja kretanja leta, Sweeney prati i druge mjere uključujući potrošnju goriva i troškove.

Prema profilu @RuOligarchJets, Abramovičev Jet LX-RAY koji je sletio u Baku imao je vrijeme leta od 2 sata i 27 minuta, koristio je 3.767 kg mlaznog goriva koje je koštalo 6.369 dolara i potrošio 13 tona emisije CO2.

Ostali tajkuni koje Sweeney prati uključuju magnata čelika Aleksandra Abramova. Prema podacima koje je skupio, Abramovovi mlazni avioni i helikopteri polijeću i slijeću na lokacijama širom svijeta, uključujući London, Sejšele, Antigvu i Barbudu i Abu Dhabi.

U razgovoru za NBC, 19-godišnji student Univerziteta Centralne Floride rekao je: "Bilo je ludo. Samo sam mislio da će neke ljude to zanimati. Jednostavno nisam mislio da će sve vrste ljudi biti zainteresirane."

[TWITTER]1497739735753658371[/TWITTER]

Sweeney, koji studira informatičke tehnologije, dodao je: "Prije ovoga nisam ni znao da postoje ovako utjecajni oligarsi. Oni vjerovatno imaju pristojnu količinu moći koliko ja mogu razumjeti."

Howard Stoffer, profesor međunarodnih odnosa i specijalista za Rusiju na Univerzitetu New Haven, rekao je za NBC da su ovi oligarsi "sjaj Rusije" te da bi trebali biti razotkriveni i plaćati bilo koju cijenu koju država može da izvuče od njih.

Zajedno s ruskim milijarderima, Sweeney je također počeo pratiti putanje letova aviona i mlaznjaka u vlasništvu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prošle nedjelje je pokrenuo @PutinJet, ali je dodao odricanje od odgovornosti, rekavši: "Ne očekujte da će ovo biti previše tačno, postoji desetak VIP ruskih aviona i pokrivenost nadzora nije sjajna u Rusiji ."

Osim ruskog predsjednika i tajkuna, Sweeney je napravio još najmanje 16 automatiziranih Twitter naloga koji prate kretanje bogatih i slavnih, uključujući suosnivača Microsofta Billa Gatesa i repera Drakea.