Iznenadni gest iz publike
106

Žena poljubila kralja Charlesa III u obraz tokom njegovog prvog izlaska u javnost: Bio je tužan

I. B.
Obožavateljica kralja Charlesa nije mogla vjerovati da joj se ukazala ova priliku (Foto: Screenshot)
Obožavateljica kralja Charlesa nije mogla vjerovati da joj se ukazala ova priliku (Foto: Screenshot)
Kralj Charles III jučer je prvi put istupio u javnost nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II, a tom prilikom susreo se sa iznenadnim gestom jedne njegove obožavateljice.

Dok je Charles pozdravljao gomilu ljudi koja se jučer okupila ispred Buckinghamske palače kako bi odali počast najdugovječnijoj britanskoj kraljici Elizabeti, osim rukovanja, jedna od obožavateljica odvažila se i da ga poljubi u obraz.

Isječak ovog nesvakidašnjeg gesta počeo je kružiti i internetom, a prikazano je kako je, prije nego će ga poljubiti, žena prvo razmijenila nekoliko riječi sa kraljem.

Naposlijetku, ispostavilo se da je riječ o ženi imena Jenny Assiminios koja je za britanske medije objasnila i zašto je ovo učinila.

Rekla je kako je kralj "izgledao tužno", ali i da "nije mogla vjerovati" da se on nalazi baš ispred nje.

Iako bi se ovakvo što moglo protumačiti kao kršenje kraljevskog protokola, Jenny je objasnila da je prije samog poljupca zapravo tražila dopuštenje od Charlesa: "Vidjela sam ga ispred sebe. Nisam mogla vjerovati i pitala sam ga smijem li ga poljubiti. Rekao je: 'Dobro, da', pa sam ga zgrabila. Jako sam sretna", ispričala je ona.

Jenny je dodala kako je oduvijek "ljubitelj kraljevske porodice", ali i da joj nikada ne bi palo na pamet da će jednoga dana dobiti ovakvu priliku.

Inače, Charles je bio među prvima koji su stigli kraj kraljice u Balmoral u četvrtak, 8. septembra kada su se pojavile vijesti da su liječnici zabrinuti za zdravlje monarhinje. Smrt kraljice objavljena je nekoliko sati kasnije.

Nakon izlaska u javnost, Charles se kasnije obratio i naciji emotivnim govorom, a koji je zaključio riječima:

"Dragoj majci, dok krećeš na posljednji put da se pridružiš ocu, mogu poručiti samo: Hvala ti, hvala ti za ljubav, posvećenost porodici i naciji kojoj si vrijedno služila. Neka ti anđeli pjevaju dok odlaziš na posljednji počinak".